Evropska komisija svari: Nogomet ne sme biti v domeni bogatih in mogočnih

V vroče razprave o ustanovitvi evropske superlige se je vključila tudi Evropska komisija, ki podpira krovne nogometne zveze in zagovarja 'evropski model športa'.

Uredništvo
22. januar 2021, 9:54

Foto: Getty Images

Evropska superliga ni zgolj problem krovnih nogometnih organizacij, temveč tudi problem, ki zadeva celoten 'evropski model športa'. Vsaj tako meni Evropska komisija, ki se je odzvala na včerajšnje medijske zapise o ustanoviti novega tekmovanja ter posledičnem odzivu FIFA, UEFA in ostalih celinskih zvez, ki so pobudnikom ustanovitve superlige zažugale z ostrimi sankcijami – denimo celo prepovedjo sodelovanja njihovih igralcev na vseh tekmovanjih, ki se odvijajo pod okriljem celinskih nogometnih zvez.

"Nekateri nimajo meja pri svojih prizadevanjih, da bi razbili univerzalno in raznoliko naravo evropskega nogometa. Evropski način življenja ni kompatibilen z načrti, da bi nogomet postal rezerviran za bogate in mogočne," je povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

"Moramo zaščititi evropski model športa, ki temelji na ravnotežju  med klubskimi in reprezentančnimi tekmovanji in ki temelji na enakomernem razvoju športa na odprt in nediskriminatoren način,"
je še dodal Schinas.

UEFA, FIFA in ostale zveze pridobivajo politične zaveznike, oglasil pa se je tudi predstavnik Evropskega parlamenta Tomasz Frankowski, sicer podpredsednik skupine za šport in tudi sam nekdanji nogometaš.

"Diskusije o ustanovitvi evropske superlige sam smatram kot alarmantne. Odločno podpiram stališče UEFA in FIFA glede tega vprašanja. Šport mora biti dosegljiv vsem, ne zgolj eliti. Moramo zaščititi in promovirati evropski model športa," je zapisal Frankowski.