FIFA je manj ostra kot UEFA: Ne strinja se s superligo in poziva k dialogu

FIFA je objavila svoje stališče v zvezi s tektonskimi premiki, ki se obetajo v evropskem nogometu. Z novoustanovljeno superligo se ne strinja, a poziva k 'mirnemu, uravnovešenemu in konstruktivnemu dialogu'.

Uredništvo
19. april 2021, 8:07

FIFA se ne strinja z ustanovitvijo evropske superlige. (Foto: FIFA)

Kako se bo mednarodni nogomet odzval na diverzijo, ki se dogaja znotraj najvišjih ravni evropskega klubskega nogometa? UEFA je napovedala neusmiljen boj z evropsko superligo, v katerem je pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, odzvala pa se je tudi mednarodna krovna nogometna zveza FIFA, ki je že pred časom napovedala, da bi 'diverzante' kaznovala tako, da njihovi igralci ne bodo smeli nastopati na tekmovanjih pod njenim okriljem.

FIFA je v luči ustanavljanja superlige podala svoje stališče, ki omenjenemu tekmovanju sicer nasprotuje, a v veliko bolj diplomatskem tonu, kot je to storila UEFA in številne ostale mednarodne organizacije.

"V luči medijskih zahtev FIFA poudarja, da trdno zagovarja solidarnost v nogometu in se zavzema za model enakomerne distribucije, ki bi nogometu kot športu zagotavljal razvoj na globalni ravni. Razvoj globalnega nogometa je primarno poslanstvo FIFA."

"Po našem mnenju, ki je v skladu z našimi statuti, bi moralo vsako tekmovanje, nacionalno ali globalno, odražati načela solidarnosti, vključevanja, integritete in enakomerne finančne distribucije."

"Vodilni nogometni organi morajo zadolžiti vsa pravna, športna in diplomatska sredstva, da bi temu ostalo tako. FIFA lahko izrazi zgolj nestrinjanje 'z zaprto evropsko ligo', ki beži stran od mednarodnih struktur in ne spoštuje zgoraj navedenih principov."


"FIFA bo vselej zagovarjala enotnost in zato v času razgretih debat vse vpletene strani poziva k mirnemu, konstruktivnemu in uravnovešenemu dialogu, ki bo služil interesu igre ter upošteval splošna načela solidarnosti in fair playa. FIFA bo storila vse, kar je potrebno, da bi v harmoniji služili višjim interesom nogometa,"
je zapisala FIFA.
 
adplus-dvertising