FIFA je sprejela zgodovinsko odločitev: SP leta 2030 bo potekalo v šestih državah na treh celinah!

Vrhovni svet FIFA je danes naznanil, da bo svetovno prvenstvo leta 2030 prvič v zgodovini tega tekmovanja potekalo v kar šestih državah. Večina tekem bo odigrana v Španiji, Portugalski in Maroko.

Uredništvo
4. oktober 2023

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je današnjem zasedanju vrhovnega sveta sprejela sklep, da bo leta 2030 svetovno prvenstvo prvič v zgodovini turnirja potekalo v kar šestih državah na treh različnih celinah.

Prvenstvo bodo skupaj gostile Španija, Portugalska in Maroko, ki so vložile edino uradno kandidaturo, v čast stoti obletnici turnirja pa bodo prve tri tekme turnirja odigrane v Južni Ameriki, in sicer v Urugvaju, Argentini in Paragvaju. Odločitev sveta FIFA mora biti ratificirana še na kongresu FIFA prihodnje leto, a ker ni alternativnih kandidatur in predlogov gre v tem primeru zgolj še za formalno potrditev.

Z veliko verjetnostjo bo prva tekma mundiala leta 2030 odigrana v Montevideu v Urugvaju, ki je leta 1930 gostil prvo tekmo v zgodovini svetovnih prvenstev. Naslednji dve tekmi bosta odigrani v Argentini in Paragvaju, nato pa se bo turnir, na katerem bo nastopalo 48 ekip, preselil v Evropo oziroma Afriko. Maroko bo postal druga afriška država po Južni Afriki leta 2010, ki bo na svojih tleh gostil tekme svetovnega prvenstva. 

Španija bo največji nogometni turnir na svetu gostila prvič po letu 1982, Portugalska pa še nikoli doslej ni gostila mundiala – doslej je bil največji nogometni turnir na Portugalskem Euro leta 2004. Reprezentance vseh šestih držav, ki bodo gostile SP, bodo avtomatično uvrščene na turnir, kar pomeni, da bo v kvalifikacijah na voljo le 42 mest.

"V razdeljenem svetu sta FIFA in nogomet tista, ki združujeta. Svet FIFA, ki predstavlja ves svetovni nogomet, je soglasno sprejel odločitev, da bomo stoletnico mundiala praznovali na najbolj primeren način. Leta 2030 bomo imeli edinstven nogometni turnir, ki bo potekal na treh celinah – Evropi, Afriki in Južni Ameriki – ter v kar šestih državah," so sporočili iz FIFA.