Fabio Capello: 'Glavna težava italijanskega nogometa? Vsi trenerji posnemajo Pepa Guardiolo'

Italijo jutri čaka pomembno srečanje v zadnjem krogu skupinskega dela Eura proti Hrvaški.

Uredništvo
23. junij 2024

Fabio Capello (Foto: Getty Images)

Italijanski nogomet preživlja zanimivo obdobje. Reprezentanca je osvojila zadnji Euro, ni pa se uspela uvrstiti na zadnja dva svetovna prvenstva. Njihova Serie A se v določenih pogledih zdi v vsponu, je pa res, da je klub iz Italije ligo prvakov nazadnje osvojil zdaj že davnega leta 2010, ko je to uspelo Interju. Letos na Euru Italijani ne blestijo.

Tesno so premagali Albanijo, na drugi tekmi pa izgubili proti Španiji, ki je bila precej boljši tekmec. Čaka jih še tekma proti Hrvaški.

Kje največjo težavo v italijanskem nogometu vidi cenjeni nekdanji trener Fabio Capello? Predvsem pri trenerjih, ki večino pozornosti polagajo taktičnim zamislim, ob tem pa pozabijo, da tudi tehnika v nogometu nekaj velja in to so 'pobrali' od Pepa Guardiole

"Italijanski trenerji mlade igralce učimo taktike, tehniko pa zanemarjamo. Mnogi italijanski trenerji imajo za vzornika Pepa Guardiolo. Toda ne moderne različice Guardiole, pač pa tisto iz pred desetih let. Pep je zelo napredoval in se razvil naprej. Sterilna posest žoge ni 'dober nogomet'. Naši igralci nikoli ne tvegajo. Poglejte Nica Williamsa pri Španiji ... on tvega. Zakaj? Ker mu trener to dovoli."

Italija in Hrvaška se bosta na izredno pomembni tekmi skupinskega dela pomerili že jutri zvečer, odigrana pa bo v Leipzigu.