Francija bo jutri igrala polfinale Eura, doma pa osmim klubom grozi bankrot, ker liga nima televizijskega partnerja

Francoska Ligue 1 ima pred pričetkom sezone 2024/25 velike težave.

Uredništvo
8. julij 2024

(Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Francija bo jutri zaigrala v polfinalu evropskega prvenstva proti Španiji, Paris Saint Germain je klub, ki je sklenil dva najdražja prestopa v zgodovini nogometa, francoska nogometna šola pa v zadnjem času velja celo za najbolj spoštovano in občudovana v celotni nogometni srenji.

Vse to je v popolnem nasprotju s stanjem, ki trenutno vlada v elitni Ligue 1, ki pred pričetkom nove sezone še vedno ni našla televizijskega partnerja, kar številnim klubom predstavlja enormen problem.

Televizijski denar je predvsem za manjše klube ključen vir prihodkov, L'Equipe pa poroča, da so še posebej na udaru klubi, ki nimajo močnih in neodvisnih lastnikov – mednje sodijo Auxerre, Lens, Nantes, Montpellier, Brest, Le Havre, Angers in tudi novi klub Luke Elsnerja Reims.

Ligue 1 se trenutno vse bolj nagiba k ideji, da bi ustanovila svoj lasten televizijski kanal in preko njega gledalcem zaračunavala ogled tekem francoske lige, številni klubi pa so mnenja, da bo to le še dodatno degradiralo vrednost francoskega nogometa, ki v televizijskem smislu ne more več parirati svojim tekmece iz t.i. Top 5.