Francoskim klubom grozi finančni polom grozljivih razsežnosti

Francoski Mediapart razkriva, da bodo klubi francoske Ligue 1 zaradi predčasne prekinitve sezone ustvarili kumulativno izgubo v višini 541 milijonov evrov. Številnim grozi celo bankrot.

Uredništvo
22. maj 2020, 9:00

Foto: /

Klubi francoske Ligue 1 so se zaradi predčasne prekinitve sezone znašli v hudi zagati. Zakupniki televizijskih pravic so prenehali plačevati svoje pogodbene obveznosti, za francoske klube pa to predstavlja velik problem, saj prihodek z naslova televizijskih pravic predstavlja temeljni prihodek večine francoskih prvoligaških klubov, katerih obstoj in operativno delovanje je zelo odvisno od tega prihodkovnega vira.

Francoski Mediapart poroča, da bodo do konca sezone klubi francoske Ligue 1 akumulirali skupno izgubo v višini 541 milijonov evrov, omenjeni medi pa je dokopal do dokumentov, ki kažejo na to, da so v času pandemije le trije od sedemnajstih klubov ustvarili dobiček.

Na drugi strani so izgube ostalih zares ogromne. Mediapart, ki je v Franciji opravljal vlogo medijskega 'posrednika' v času razkrivanja dokumentov Football Leaksa, navaja, da bo  eden od klubov – po vsej verjetnosti PSG – do konca sezone izgubil 206 milijonov evrov, drugi naj bi izgubil 127 milijonov, tretji 59 milijonov, četrti 54 milijonov in tako naprej.

Francoska vlada se je sicer zavezala, da bo finančno pomagala nogometnim klubom, obljubljenih pa naj bi bilo približno 225 milijonov evrov, kar še vedno ne pokriva niti polovice vseh velikanskih izgub, ki jih bodo pridelali francoski prvoligaški klubi.

loading...