Francozi bodo Ligue 1 strnili na 18 klubov

Pri francoski nogometni zvezi so sporočili, da bo s sezono 2022-23 v Ligue 1 nastopalo le še 18 klubov. Podobno razmišljajo tudi v italijanski Serie A.

Uredništvo
13. oktober 2021, 4:58

Francozi so sprejeli sklep o krčenju ekip v Ligue 1. Podobno razmišljajo tudi v Italiji. (Foto: splet)

Mnoge največje evropske 1. nogometne lige se poigravajo z zamislijo o manjšem številu udeleženih klubov. Za to so krivi predvsem vse bolj zgoščeni in fizično zahtevni urniki tekem, kot prvi pa bodo omenjeno potezo povlekli Francozi.

Ob koncu prihodnje sezone v Ligue 1 bodo posledično izpadli zadnji štirje klubi, da bo potem v sezoni za tem v najmočnejšem francoskem tekmovanju nastopalo samo še 18 ekip. Podobno se dogovarjajo tudi v Italiji, kjer so vsem ekipam Serie A že predstavili vse morebitne spremembe in tudi finančne posledice le-teh.

Italijani so v preteklosti v Serie A že imeli 18 ekip, na neki točki tudi 16. Ligo so razširili v sezoni 2004-05, v prvi vrsti zaradi škandala okoli izpada Catanie in legalnih zapletov z Napolijem in Cosenzo. Tudi v nemški Bundesligi nastopa 18 ekip, nikoli pa v nemški prvi ligi ni igralo 20 ekip - v prvi obliki je v Bundesligi nastopalo 16 ekip, na 18 klubov pa so ligo razširili leta 1965.