Gareth Southgate od prve tekme posluša le kritike, včeraj pa je postal prvi angleški selektor, ki bo dvakrat igral v finalu

Gareth Southgate je sinoči postal prvi selektor angleške reprezentance, ki bo dvakrat izbrano vrsto vodil v velikem finalu velikega turnirja.

Uredništvo
11. julij 2024

Gareth Southgate (Foto: Getty Images)

Gareth Southgate je tako rekoč od prvega dne evropskega prvenstva doma poslušal le kritike. Strokovna javnost se je ves čas spotikala ob to, da Anglija slabo, da Southgate nima načrta, da Southgate slabo postavlja začetno enajsterico, da Anglija igra v napačni formaciji, da je igra Anglija neverjetno dolgočasna in da glavne zvezde angleške reprezentance igrajo krepko pod svojimi zmožnostmi.

Southgate se nikoli ni zapletal v konflikte s strokovno javnostjo in mirno nadaljeval svoje delo, v nekaj tednih pa je prehodil pot od selektorja, na katerega so navijači metali kozarce piva do selektorja, ki je kot prvi v zgodovini angleškega nogometa izbrano vrsto drugič pripeljal v finale velikega turnirja.

"To je bil zelo poseben večer in upam, da so tudi ljudje doma uživali. Mislim, da smo odigrali zelo dobro tekmo. Vedeli smo, da so Nizozemci kakovostni in da nas lahko takoj kaznujejo, vendar pa je bil po prejetem golu še vedno več kot dovolj časa. Naši vezisti, sploh Foden, so bili ključni pri iskanju prostora za igro."

"Bukayo Saka je naredil ogromno dela. Začel je kot bočni branilec, na trenutek je igral v obrambi, nato je igral kot krilo … To je bil eden tistih večerov, ko so morali biti vsi igralci fleksibilni," je povedal Southgate, in dodal.

"Finale je razlog, zakaj smo prišli sem. To smo gradili dve leti. Nocoj moramo uživati, zjutraj pa bo že vse drugače. Imamo dan manj časa za počitek od ekipe, ki je bila na tem turnirju najboljša doslej."

Anglija pod vodstvom Garetha Southgate beleži velike uspehe. Leta 2018 je igrala v polfinalu svetovnega prvenstva, leta 2019 v polfinalu lige narodov, leta 2021 je bila v finalu evropskega prvenstva, leta 2022 je igrala četrtfinale SP, letos pa bo ponovno igrala v finalu evropskega prvenstva..

Pod potegnjeno črto skozi daljše obdobje noben drug selektor Anglije ni imel takšne kontinuitete kot prav Gareth Southgate.