Grand slam po nogometno: Francija prva, ki ima vse lovorike v vseh kategorijah

Francoska reprezentanca je postala prva v zgodovini nogometa, ki je osvojila čisto vse razpoložljive lovorike v vseh starostnih kategorijah.

Uredništvo
12. oktober 2021, 1:15

Francija je nesporna nogometna supersila. (Foto: Getty Images)

Francija je v nedeljo v svoje vitrine posadila lovoriko za zmago v ligi narodov in je tako postala druga zmagovalka tega novoustanovljenega tekmovanja UEFA, ki je nadomestilo nekdanje prijateljske reprezentančne termine. Liga narodov velja za uradno lovoriko, Franciji pa je  zmago  v tem tekmovanju uspelo nekaj, s čimer se ne more pohvaliti nobena druga reprezentanca na svetu – Francija ima vse lovorike, ki jih je moč osvojiti v mednarodnem nogometu in to v vseh starostnih kategorijah.

Francija je bila dvakrat svetovni in evropski prvak, dvakrat je osvojila pokal konfederacij, na olimpijskem nogometnem turnirju leta 1988 pa je osvojila tudi zlato olimpijsko kolajno.

V članskem nogometu je kot rečeno osvojila še ligo narodov, pred tem pa je osvojila naslov prvaka tudi v vseh svetovnih in evropskih prvenstvih v mlajših starostnih kategorijah.

Leta 2013 je osvojila naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 20 let, leta 2001 je osvojila naslov svetovnega prvaka v kategoriji U-17, v isti kategoriji je bila leta 2004 najboljša v Evropi, kar osemkrat pa je osvojila naslov evropskega prvaka v starostni kategoriji do 19 let. Na Euru U-21 je naslov prvaka osvojila leta 1988.