Grozna statistika Maribora terja pojasnila vodstva kluba: Čeprav je UEFA namestila reševalne mreže, brez gola v Evropi ni mogoče preživeti

Maribor je kljub temu, da je dobil eno samo tekmo in v Evropi dosegel le dva gola, živel kar osem tekem in bil dejansko blizu preboju v konferenčno ligo. Napadalna statistika je odraz pomanjkanja kakovosti.

Miran Zore
26. avgust 2022, 10:16

(Foto: pigac.si)

Mariborska evropska sezona je končana. Bila je najdaljša med vsemi slovenskimi klubi, toda zgolj zato, ker je po trenutnih pravilih UEFA prvak in zmagovalec prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov varen vse do playoffa za konferenečno ligo. Povedano poenostavljeno, če slovenski prvak premaga svojega prvega nasprotnika, ga zatem čaka najmanj šest evropskih tekem, na katerih si lahko izbori ligo Europa ali konferenčno ligo

Maribor je imel po "turški" zmagi proti Shakhtyorju tri lepe možnosti, da si zagotovi evropsko jesen, a jih ni izkoristil. Žreb mu je sicer namenil v primerjavi z lansko sezono povsem spremenjeni Sheriff, vse prej kot impresivni HJK in močno zadolženi Cluj. A namesto, da bi se Maribor ukvarjal z očitnimi slabostmi in pomanjkljivostmi svojih nasprotnikov ter pilil svojo igro, se je utapljal v lastnih težavah.

Maribor je letos poleti prodajal ključne igralce, zamudil z okrepitvami, predolgo držal neuspešnega trenerja in medtem skorajda zavozil tudi že domače prvenstvo. Vse to (in še kaj drugega) je razbilo moralo v ekipi, vse to so bile očitne napake, ki so Maribor privedle v situacijo, da je lahko čakal le še na čudež. Odgovor na vprašanje, zakaj je ekipa takšna, kakršna je in zakaj je postala na mednarodni sceni nekonkurenčna, bo moralo podati vodstvo kluba. 

Sedem tekem brez doseženega gola
Maribor je na osmih evropskih tekmah zmagal le enkrat, in sicer proti Shakhtyorju v Turčiji. Remiziral je sicer s Sheriffom doma, v gosteh pa izgubil. Proti HJK je v boju za ligo Europa izgubil celo obe tekmi, proti Cluju pa po remiju doma izgubil v gosteh. Na osmih tekmah je slovenski državni prvak dosegel le dva (!) gola, oba v Turčiji. Na preostalih sedmih ni uspel zadeti!

Če nastope Maribora postavimo v širši kontekst in Evropi dodamo še domače prvenstvo, lahko vidimo, da se na obzorju riše katastrofa. Včerajšnji poraz je niz Maribora brez zmage namreč raztegnil na že kar neverjetnih devet zaporednih tekem! Zadnja zmaga Maribora (proti Gorici) pa je stara že več kot en mesec. Katastrofo Maribora potrjuje tudi dejstvo, da je na 14 tekmah, kolikor jih je odigral v letošnji sezoni, zmagal le dvakrat!