Hrvaška reprezentanca ne bo klečala na Euru, tak način boja proti diskriminaciji ni del hrvaške kulture

Klečanje pred tekmami ni nekaj, kar na Hrvaškem smatrajo kot simbol boja proti rasizmu in diskriminaciji.

Uredništvo
10. junij 2021, 11:37

Hrvaška reprezentanca na Euru ne bo klečala pred tekmami. (Foto: pigac.si)

V nedeljo se bosta na Wembleyju pomerili Anglija in Hrvaška, po kar nekaj epskih obračunih zdaj že stari tekmici. Tekma bo prva za obe reprezentanci na letošnjem evropskem prvenstvu. Uvod vanjo pa se dotika zadnje mesece žgoče teme klečanja nogometašev pred začetkom tekem, v podporo gibanju Black Lives Matter.

Hrvaški nogometaši se pred začetkom pripravljalne tekme z Belgijo niso odločili za klečanje, Belgijci pač. 

Vse več reprezentanc oziroma nogometašev se od klečanja distancira, angleški reprezentanti pa naj bi v nedeljo klečali. Hrvaški ne bodo.

Hrvaška nogometna zveza (HNS) je potrdila zaveze v boju zoper rasizem in diskriminacijo, a tudi pravico vsakega nogometaša, da sam oceni, kako se bo boril. Igralci hrvaške reprezentance so pred začetkom tekme z Belgijo stali mirno in tako spoštovali stališče belgijskih kolegov.

Tudi za tekmo z Anglijo nogometna zveza igralcem ne bo naročila klečanja, saj v hrvaški kulturi to ne predstavlja simbola boja proti rasizmu in diskriminaciji. 

Pri HNS še poudarjajo, da je ključno, da hrvaški reprezentanti s svojimi dejanji skozi kariere dokazujejo, da spoštujejo vsakogar in ne delajo razlik glede na socialni status, raso, etnično pripadnost, vero itd.
 
adplus-dvertising