IFAB po predlogu Arsena Wengerja razmišlja o spremembi pravila glede prepovedanega položaja

Odbor Mednarodne nogometne zveze se očitno spogleduje z implementacijo novega pravila glede ofsajda. Zdi se, da bi lahko branilcem s tem močno otežili delo.

Uredništvo
18. november 2023

Kakšna se vam zdi zamisel legendarnega nekdanjega trenerja londonskega Arsenala? (Foto: Getty Images)

Odbor Mednarodne nogometne zveze (IFAB) razmišlja, da bi že od sezone 2024-25 dalje spremenil pravilo o prepovedanem položaju. Poroča se, da bi bilo novo pravilo usklajeno s tistim, ki ga je predlagal legendarni nekdanji francoski trener Arsène Wenger. Pravilo o prepovedanem položaju je pogosto predmet debat, saj zelo pogosto odloča o tem, v katero smer se bo srečanje razpletlo.  

Pravilo je bilo dolga leta nespremenjeno, pred kratkim pa je že prišlo do sprememb zaradi uvedbe VAR tehnologije, kar je sprožilo že mnoge razprave med nogometnimi poznavalci in navijači ter tudi nekatere sporne odločitve na nogometnih tekmah na najvišjem nivoju. Po novem pravilu bi bil igralec v prepovedanem položaju šele, ko bi bil s celim telesom pred zadnjim nasprotnikovim branilcem.

Arsène Wenger meni, da bi s tem igra bolje tekla, saj da bi v VAR sobah potrebovali manj časa za preverjanje situacij ob morebitnih prepovedanih položajih. Po drugi strani pa se zdi, da bi lahko prihajalo do še bolj spornih sodniških odločitev na tekmah in tekmovanjih, kjer VAR tehnologija zaenkrat še ni v uporabi. Grafika v spodnji povezavi prikazuje, kako bi novo pravilo izgledalo v praksi.