Indonezija je potrdila: Savdska Arabija ni edini kandidat za SP 2034, pripravlja se nova skupna kandidatura

Že se je pojavila skupina dežel, ki je pripravljena konkurirati Savdski Arabiji za organizacijo svetovnega prvenstva 2034, med njimi je tudi Avstralija.

Uredništvo
11. oktober 2023

Vodja Nogometne zveze Indonezije (PSSI) je potrdil, da se trenutno intenzivno dogovarjajo z zvezami Avstralije, Malezije in Singapurja, tema pa je skupna kandidatura za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2034. Francoski RMC Sport ob tem dodaja, da bo skupina naštetih držav tudi najresnejši konkurent v bitki za organizacijo mundiala, v katero je zelo intenzivno vključena že Savdska Arabija.  

Naslednja dva svetovna prvenstva sta seveda že dodeljena. Leta 2026 bo mundial potekal v ZDA, Kanadi in Mehiki, leta 2030 pa v Španiji, Maroku in na Portugalskem (tri tekme bodo sicer gostile tudi Argentina, Urugvaj in Paragvaj). Velja dodati, da ne gre pričakovati, da bi lahko leta 2034 organizacijo dobile države iz Evrope, Severne Amerike, Južne Amerike in Afrike – zato je bila favoritinja Savdska Arabija.  

“Smo v pogovorih z Avstralijo, ko smo obiskali Malezijo in Singapur, pa se je rodila ideja o skupni izvedbi,” pravi Erick Thorir, vodja PSSI.