Italijani so prišli po enega največjih talentov letnika 2003: Tjaš Begić zapušča slovensko ligo

Tjaš Begić je edini nogometaš letnika 2003, ki redno igra v prvi slovenski ligi. Po krstni sezoni med prvoligaši zanj ni primernega projekta v 1. SNL, zato bo kariero nadaljeval v tujini.

Miran Zore
11. maj 2021, 10:45

(Foto: /)

Nogometaši letnika 2003, ki je v slovenskem nogometu trenutno najbolj zastopan preko Benjamina Šeška, ki že drugo sezono igra članski nogomet v drugi avstrijski ligi in je le korak oddaljen od permanentne selitve nazaj v Salzburg, v letošnjem letu polnijo 18 let. Le redki med njimi so že zaigrali v prvi slovenski ligi, če so, so dobili le nekaj spoznavnih minut (Perc, Saitoski, T. Cipot, Baruca, Baskera in še nekateri). V Mariboru so v zadnjem obdobju, ko se že dogajajo določene kadrovske spremembe, v ospredje potisnili dva takšna nogometaša - Gala Gorenaka in Vida Kodermana.

V slovenski ligi, ki naj bi bila "razvojna liga", pa redno igra le en takšen nogometaš. Tjaš Begić, ki bo polnoletnost dočakal šele konec junija, je v dresu Gorice v svoji prvi prvoligaški sezoni odigral 26 tekem in dosegel tri gole. Krstno sezono je pravzaprav začel že na koncu lanske, ko je po zaslugi tedanjega trenerja Gorice Borivoja Lučića eksplodiral v dodatnih kvalifikacijah proti Triglavu in dobro igro takrat kronal celo z golom. 

Begićeva razvojna pot je z vpeljavo v prvoligaški nogomet dobila potreben izziv, ki se pod okriljem Gorice s koncem letošnje sezone zagotovo zaključuje. Goriški klub zapušča prvo ligo, Begić pa bo zapustil Gorico. 

Mladi up, doma iz Izole, bo svojo kariero nadaljeval v tujini. Razlogov za to je več. Glavni je seveda ta, da želi Gorica z mladim igralcem zaslužiti in tako vsaj malce popraviti svoj gmotni položaj. Slovenski prvoligaši resursov za odkup igralca nimajo, zato Begića recimo v Olimpiji ali Mariboru ne gre pričakovati. A prepreka ni le denar, sistematičnih "projektov" (podprtih z dobro prakso) uveljavljanja mladih igralcev in razvoja njihovih karier v slovenski ligi skorajda ni. 

Serie B se zdi najbolj realna opcija
Zanimanje za Begića je v zadnjih mesecih izkazalo več italijanskih klubov. Nekateri z že videno idejo, da bi ga "dodelali" v mladinski ligi, nekateri pa bi ga takoj preizkusili v članskem nogometu. Eden takšnih klubov je po naših informacijah Venezia iz Serie B, za katero že igra Domen Črnigoj. Venezia je v tem trenutku tudi najbolj resen snubec za igralca, ki se bo podobno kot vrstnik Šeško, brusil v tujini, ki prinaša možnosti, izziv, a tudi marsikatero nevarnost.