Jan Repas je 'dregnil' Matjaža Keka: Že drugič zapovrstjo je bil glavni akter Maribora na večnem derbiju

Jan Repas igra sezono, v kateri je njegovo nogometno dozorevanje moč videti na več ravneh. V zadnjem času dokazuje, da je sposoben zaznamovati tudi najtežji obračun.

Klemen Kos
18. april 2024

Jan Repas (Foto: pigac.si)

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek si je včeraj v Stožicah ogledal večni derbi, ki v športnem smislu ni imel pravega naboja, je pa prišel v obdobju, v katerem so delijo vozovnice za vrhunec slovenskega nogometa v zadnjih petnajstih letih - evropsko prvenstvo v Nemčiji.

Kader slovenske reprezentance je bolj ali manj že formiran in na njem ne gre pričakovati večjih presenečenj, bo pa morda novo dimenzijo odprla napovedana sprememba, po kateri naj bi se kadri reprezentanc na prvenstvu povečali za tri člane. UEFA razmišlja o predlogu za povečanje igralskih kadrov, ustvaril pa se je vtis, da so možnosti za uresničitev tega scenarija precej visoke.

To pomeni, da bi Kek in Slovenija dobili tri dodatne vozovnice in s tem tudi tri nove priložnosti. Večni derbi je vsekakor dober preizkus psihološke zrelosti igralcev, nihče pa včeraj pred očmi selektorja tega izpita ni opravil tako prepričljivo kot Jan Repas.

Repas je imel v svoji karieri pregovorne težave z oscilacijami forme, prav tako je trajalo kar nekaj časa, preden se je sploh razjasnil odgovor na vprašanje, na katerem položaju in v kateri vlogi lahko da največ. Repas ima na položaju v osrčju srednje vrste dovolj svobode za povezovanje igre, še vedno pa lahko uresničuje tudi kreativni instinkt in ogrozi nasprotnikova vrata, kar v letošnji sezoni počne zelo uspešno. V letošnji sezoni je v vseh tekmovanjih na 36 nastopih dosegel šest zadetkov in prispeval štiri asistence, z včerajšnjim golom proti Olimpiji pa je celo izenačil svoj doslej rekordni strelski izkupiček v eni sezoni.

Repas, ki je bil del slovenske odprave na prijateljski tekmi v San Antoniu, povezuje dobro formo iz enega tedna v drugega, uspel pa je povezati tudi dva odlična nastopa na večnih derbijih zapovrstjo. Na predzadnjem v Ljudskem vrtu je namreč ob zmagi Maribora s 3:1 dosegel dva zadetka in bil glavni akter zmage svoje ekipe.

Pa ostali?

Timi Max Elšnik je stalnica v slovenski reprezentanci in zanesljiv potnik na Euro, včerajšnji večni derbi pa je bil zanj tako kot za večino igralcev v vrstah Olimpije za hitro pozabo, saj v njem ni pustil odtisa.

Zanimiv je bil tudi 'obračun' obeh vratarjev, ki bi morala biti tekmeca za položaj drugega oziroma tretjega vratarja Slovenije na Euro – povratnika po poškodbi Matevža Vidovška in Ažbeta Juga. Ne gre pozabiti tudi na Josipa Ilićića, čigar reprezentančna kariera vsaj na uradni ravni še ni dobila epiloga – Iličić je včeraj izgubil kar nekaj žog in deloval precej nervozno, kljub temu pa je bil vpleten pri večini najbolj nevarnih akciji Maribora – v prvem polčasu je podal ob prečki Maribora, v drugem pa je asistiral Repasu za zmagoviti gol.