Japonska vztrajnost ni bila dovolj, hladnokrvna Hrvaška je dobila prve enajstmetrovke na svetovnem prvenstvu

Hrvaška reprezentanca je dobila triler enajstmetrovk proti Japonski in se uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Uredništvo
5. december 2022, 6:35

Japonska
 1 : 1e
42523 gledalcev
Sod.: Ismail Elfath (ZDA)

Hrvaška
1 : 0
 
 
1 : 1
 
 
 
 
Japonska: Shuichi Gonda, Wataru Endo, Yuto Nagatomo (od 64. Kaoru Mitoma), Maya Yoshida, Takehiro Tomiyasu, Shogo Taniguchi, Hidemasa Morita (od 106. Ao Tanaka), Ritsu Doan (od 87. Takumi Minamino), Daichi Kamada (od 75. Hiroki Sakai), Daizen Maeda (od 64. Takuma Asano), Junya Ito.Hrvaška: Dominik Livaković, Borna Barišić, Joško Gvardiol, Josip Juranović, Dejan Lovren, Mateo Kovačić (od 99. Nikola Vlašić), Marcelo Brozović, Luka Modrić (od 99. Lovro Majer), Ivan Perišić (od 106. Mislav Oršić), Bruno Petković (od 62. Ante Budimir), Andrej Kramarić (od 68. Mario Pašalić).

(Foto: Getty Images)

Japonska je (vedno) potencialna nevarnost. Hrvaška je to vedela, a vendarle v prvem polčasu današnje tekme osmine finala svetovnega prvenstva delovala kot da na to ni bila pripravljena. Čeprav so Hrvati imeli žogo več v nogah v začetku srečanja, pa kdo ve kako konkretna ni bila. Omeniti velja akcijo iz osme minute, ko je Perišić preizkusil japonsko obrambo. Prebujali pa so se tudi Japonci. V 26. minuti je Petković slabo oddal žogo v kazenskem prostoru in zapravil res obetavno situacijo.

V zaključku prvega polčasa smo najprej videli, kako so Japonci izigrali hrvaško ekipo po desni strani obrambe, a Kamada je slabo udaril žogo. V 44. minuti pa je Livaković klonil. Maeda je bil strelec. VAR je pregledal morebiten prepovedan položaj, sodnik pa je dobil signal, da gol velja. 

Hrvaška je v drugem polčasu potrebovala hiter gol in tudi dosegla ga je. Lovren je lepo podal, Ivan Perišić pa je zadel z glavo in poravnal izid. Hrvaška se je tako vrnila v igro. Japoncev prejeti gol ni paraliziral. Poizkušali so spet povesti, Livaković pa je dobro branil svoj gol. Bolj ko se je tekma približevala koncu (rednega dela), manj sta ekipi tvegali. Sledili so podaljški.

V podaljških ni bilo gola, sledile so enajstmetrovke. Japonci so zadeli le enkrat, kar tri strele pa je Livaković zaustavil. Hrvaška se je tako prebila v četrtfinale svetovnega prvenstva!