Je Barcelona priredila številke? Španska radijska postaja trdi, da je pri prodaji televizijskih pravic uporabila 150 milijonov evrov svojega denarja!

V Španiji je na morda na pomolu nov škandal, saj radijska postaja Cadena COPE trdi, da je Barcelona prikrojila poslovne račune, da bi si tako olajšala pot do registracije novincev v moštvu.

Uredništvo
8. avgust 2022, 12:33

Nou Camp (Foto: /)

V Barceloni je morda na pomolu nov škandal, ki bi zbudil kup pomislekov glede poslovnih praks vodstva kluba na čelu s predsednikom Joanom Laporto. Radijska postaja Cadena Cope namreč trdi, da je Barcelona umetno napihnila prihodke z naslova prodaje televizijskih pravic za naslednjih 25 let, in sicer naj bi vložila kar 150 milijonov evrov lastnih sredstev ter si lahko olajšala pot do registracije novincev v moštvu.

Barcelona naj bi prikazala, da je s prodajo televizijskih pravic ameriškemu Sixth Streetu zaslužila 667 milijonov evrov, medtem ko je ameriški sklad poročal, da je za pravice plačal 517 milijonov evrov oziroma 150 milijonov evrov manj kot je zavedel klub.

Razliko naj bi plačal holding z imenom Logskley Investments, ki sta ga skupaj ustanovila Barcelona in Sixth Street, ki naj bi bila polovična lastnika podjetja, Cadena Cope pa trdi, da je Barcelona Logskleyu posodila 150 milijonov evrov, s čimer naj bi umetno dvignila prihodke ter skušala na takšen način registrirati nove igralce.

Gre za nenavadno in sporno poslovno prakso, trenutno pa še ni znano, ali bo Barcelona – v primeru da obtožbe Cadena Cope držijo – nosila posledice v obliki plačila davkov, ki naj bi za tovrstno operacijo znašali kar 37 milijonov evrov.

To pomeni, da Barcelona še vedno ne more registrirati novih igralcev, vprašanje pa je, ali je to zgolj začetek bolj temeljite preiskave finančnih operacij kluba, ki je navkljub gigantskim dolgovom v tem prestopnem roku za okrepitve namenil kar 160 milijonov evrov.