Je to dobri, stari Ajax? Velikan iz Amsterdama je izplaval iz krize in že napada zgornjo polovico lestvice

Nizozemski velikan Ajax je bil letos lep čas celo na zadnjem mestu v ligi Eredivisie in poraze beležil kot za šalo. Zdaj se situacija očitno zopet normalizira – Ajax pridno zmaguje.

Uredništvo
26. november 2023

Ajax je preživljal pravo nočno moro v prvem delu sezone. (Foto: Getty Images)

Je to konec krize Ajaxa iz Amsterdama? Po obupni seriji porazov in remijev se je znašel na zadnjem mestu v domačem prvenstvu Eredivisie, kar je bil velik šok za velik del evropske nogometne javnosti. Na zadnjih štirih ligaških obračunih pa je Ajax vknjižil tri zmage in remi, s tem je skočil na osmo mesto in očitno še ni rekel zadnje besede v aktualni tekmovalni sezoni nizozemskega prvenstva.  

Ob koncu prejšnjega meseca je zasedbo prevzel trener John van ‘t Schip, ki je torej v ligi Eredevisie še vedno neporažen. Zdaj se bo Ajax osredotočil na ligo Europa, kjer ga čaka zahtevno gostovanje v Marseillu, sledi pa serija tekem, kjer bo Ajax vselej izraziti favorit. Vsaj na papirju. Pomeril se bo proti NEC Bredi, Sparti, AEK-ju, Zwolleju in nižjeligašu USV Herculesu (v nizozemskem pokalu).

Zdi se, da so Amsterdamčani krizo prebrodili v ravno pravšnjem trenutku in zanimivo bo pospremiti, kako se bo razpletla sezona za največji klub na Nizozemskem. Sinoči je Ajax s kar 5:0 odpravil Vitesse, sicer pa ne gre sanjati o kakšnem neverjetnem naslovu prvaka – za prvim mestom zaostaja že za 24 točk. Je pa lahko uvrstitev v evropske pokale realen cilj za klub iz nizozemske prestolnice.