Joan Laporta: Naše finančno stanje je katastrofalno, upanja za dogovor z Messijem ni

Danes se je na najtežje pričakovanih tiskovnih konferenc zadnjih let pojavil prvi mož Barcelone Joan Laporta in spregovoril o nogmoetni zgodbi leta - slovesu Lionela Messija od Barcelone.

Uredništvo
6. avgust 2021, 12:22

Joan Laporta je priznal, da Lionel Messi ne bo več igral za Barcelono. (Foto: /)

Predsednik Barcelone Joan Laporta je danes na tiskovni konferenci stopil pred medije in odgovarjal na boleča vprašanja o največji institucionalni krizi Barcelone v zadnjem desetletju. Ta je vrhunec doživela z včerajšnjo šokantno novico, da največji igralec v zgodovini kluba Lionel Messi zapušča klub.

Joan Laporta je govoril zelo neposredno in podrobno. Najzanimivejše izseke tiskovne konference smo povzeli spodaj.

Uvodna beseda
"Tukaj sem, da pojasnim situacijo v zvezi s pogajanji z Lionelom Messijem. Zapuščina, ki nas je pričakala v tem klubu, je katastrofalna. Plačna masa predstavlja 110 odstotkov klubskih prihodkov. Nimam manevrskega prostora in La Liga ima svoja pravila. To smo vedeli, ko smo prišli v klub."

"Številke so veliko slabše od številk, ki so nam bile sprva predstavljene. Izgube so veliko višje kot smo pričakovali. Zapravljamo veliko več kot lahko in trenutne pogodbe pomenijo, da imamo izredno napihnjeno plačno maso."


Kaj bi se zgodilo, če bi klub podaljšal pogodbo z Messijem
"Klub bi s tem pahnili v zelo tvegan položaj. Vse izvira iz plačne mase. Ni manevrskega prostora zaradi katastrofalne situacije, ki jo je za seboj pustilo prejšnje vodstvo. Če bi prekinili obstoječe pogodbe, to prav tako s seboj prinaša določeno tveganje, zato smo prišli do sklepa, da je podpis nove pogodbe za Barcelono preprosto neizvedljiv."

Pravilnik La Lige
"Našo situacijo je treba obravnavati rigorozno in s hladno glavo pogledati vse številke. V španski La Ligi moramo upoštevati pravila. Mislimo, da bi ta lahko bila bolj fleksibilna, vendar to ni izgovor. Vedeli smo, kakšni so regulativi, vendar jih zaradi zapuščine, ki nas je pričakala, nismo mogli obiti."

Žalosten dan za Barcelono
"Žalosten sem, vendar prepričan, da smo storili najboljše, kar smo lahko storili za klub."

Začetek nove ere
"Leova zapuščina je izjemna. Leo je pisal zgodovino in velja za najbolj uspešnega igralca v zgodovini kluba. To je bila najboljša era v zgodovini. Upamo, da bomo lahko prebrodili to situacijo. Danes se začenja nova era. Bilo je življenje pred Leom in življenje bo teklo naprej po Leu. Tako je z vsemi velikimi igralci."

Je dogovor še možen?
"Ne želim ustvarjati lažnih upov in v procesu pogajanj smo bili seznanjeni s tem, da ima tudi druge ponudbe. Časovni limit imamo mi in imajo ga oni."
"
Kako so potekala pogajanja?
"Pogajali smo se dva meseca in šli skozi veliko faz. Sprva smo se dogovorili za dveletno pogodbo, ki bi jo izplačali v petih letih in Leo se je s tem strinjal. Vedno je bil prisoten v pogajanjih in skušal nam je olajšati stvari. Ko smo menili, da bi se lahko dogovorili, je na plan prišel kriterij, ki je v tej državi drugačen kot drugod. Nato smo se dogovorili za petletno pogodbo, ki jo je Leo prav tako sprejel. Vsi smo se strinjali."

"Vsi smo si želeli dve leti. Želeli smo, da se danes začne nova dveletna era, vendar pa smo upoštevajoč okoliščine morali sprejeti odločitev. Vsi smo želeli uživati v njegovi magiji, a to preprosto ni bilo mogoče. Ko smo se dogovorili za petletno pogodbo, smo menili, da bo to dovoljeno, toda po analizi komisije La Lige smo ugotovili, da takšna pogodba ne bi bila skladna s pravilnikom."


Kdaj je padla odločitev?
"Nismo več mogli podaljševati agonije. Čaka nas turnir Joana Gamperja, nato začetek La Lige in morali smo sprejeti odločitev. Kot sem že dejal, manevrskega prostora ni bilo. Upali smo, da bo to rešeno že julija. Mislim, da je pomembno odločitev sprejeti zdaj in začeti življenje brez Lionela Messija."

"Odločitev smo sprejeli pred dvema dnevoma. Prišel sem do sklepa, da je bilo dovolj in da tega ne moremo narediti. Včeraj smo opravili zadnji pogovor z Leovim očetom. Pogajanja so bila zelo intenzivna in vsem bi rad čestital za njihove vloge. Bili smo dogovorjeni, vendar pa ne moremo reči, da nismo bili seznanjeni z limiti glede plačne mase. Odločili smo se in odločil sem se, da kluba ne smemo podvreči tveganju."


Kakšna je trenutna situacija?
"Intenzivno delamo na tem, da bi zmanjšali maso plač. Z nekaterimi igralci se pogovarjamo, z nekaterimi smo se že dogovorili. Ni lahko. Nekateri igralci so že restrukturirali svoje pogodbe v prejšnjih pogajanjih in zato ni lahko. Vsi delamo na tem, vendar pa je prostora malo in smo na meji. Tudi brez Lea smo še vedno na meji.

Registracija novih igralcev
"Prihod novih igralcev ni primerjali s tem, kaj bi v smislu finančnega fair playa pomenilo podaljšanje pogodbe z Messijem."

Nove okrepitve
"Nočem dajati lažnih upov. Pogajanja so končana. La Liga v smislu povečanja plačne mase ni fleksibilna. Posel s CVC bi pomenil, da izgubimo 10 odstotkov La Liga, kar je v tem trenutku za nas preveč nejasno. Kadrovanje prve ekipe ni zaprto in časa imamo do konca avgusta. Plačna masa je zdaj na 95 odstotkih. Plačna masa bi v odnosu na prihodke morala znašati med 60 in 65 odstotki. Niso problem le plače, gre tudi za ostale investicije, za zapuščino, ki nas je pričakala."

Brez slovesa od Messija
"Vsi bomo pod pritiskom. Čaka nas velik izziv. Smo bolj motivirani kot kdajkoli prej, saj želimo biti uspešni tudi brez Messija. Žal nam je, ker se od njega ne bomo mogli posloviti na način, kot smo si vedno želeli – z navijači na tribunah. Lahko bi se izteklo precej lepše, a okoliščine so, kakršne so. Vse skupaj je zelo žalostno."

Messijevo stališče
"Leo je želel ostati, zato ni srečen. Vsi smo želeli, da ostane, vendar pa je zdaj nastala situacija, v kateri se moramo soočiti z realnostjo. Ve, da mu želim vse najboljše ne glede na to, kam bo odšel. Barcelona je njegov dom."

Kaj je zahteval Messi?
"Jorge Messi je bil zelo korekten in nikoli ni zahteval ničesar, kar ne bi bilo logično. Nikoli nas niso postavili v položaj, v katerem podpis pogodbe ne bi bil mogoč. Sklenili smo dogovor."

Barcelona po Messiju?
"Za nami je 122 let zgodovine. Preživeli smo marsikaj in preživeli bomo tudi to. Smo bolj odločeni kot kdajkoli prej."

Ali čuti odgovornost za Messijevo slovo?
"Ne. Večkrat sem dejal, da bi naredil vse, da bi Messi ostal. Sklenili smo dogovor, vendar ga zaradi ekonomske situacije kluba nismo mogli formalizirati. Pogajanja so potekala dobro in imeli smo občutek, da bo tudi La Liga bolj fleksibilna. Sklenili smo ekonomski dogovor. Igralci nam gredo dostikrat naproti. Vendar pa je prišla točka, ko smo morali reči dovolj. Tako ni šlo več naprej in morali smo sprejeti odločitev."