Joao Felix in njegov večni problem: Nihče zanj noče plačati visoke odškodnine, tudi Barcelona ne

Marca poroča, da Barcelona ne načrtuje odkupa portugalskega zvezdnika Joaa Felixa, čeprav je Portugalec v športnem smislu pustil precej dober vtis.

Uredništvo
28. februar 2024

Joao Felix (Foto: Getty Images)

Za portugalskega zvezdnika Joaa Felixa je bil 127 milijonov evrov težak prestop iz Benfice v Atletico Madrid prekletstvo, ki je v veliki meri determiniralo njegovo dosedanjo kariero. Atletico bi ga že zdavnaj prodal, a ker Felix nikjer ne kaže želene konsistentnosti, doslej še ni bilo kluba, ki bi bil pripravljen zanj plačati toliko, kolikor zanj zahteva madridski klub.

Zahtevana odškodnina sicer pada iz leta v leto, vendar pa je po drugi strani najbogatejšim klubom tudi bolj ali manj jasno, da Joao Felix navkljub svojemu nespornemu talentu ni nikakršna 'garancija'. Pri Chelseaju je v celoti gledano razočaral, v Barceloni pa navkljub precej boljšim predstavam še vedno kaže dovolj, da bi zanj odštel med 70 in 80 milijoni evrov, kolikor zanj pričakuje Atletico.

Za Felixa je še dodatna oteževalna okoliščina ta, da ima z Atleticom veljavno pogodbo do leta 2029, kar pomeni, da škarje in platno drži španski klub, ki se razumljivo trudi, da bi z njegovo investicijo naredil čim manjšo izgubo. Da izguba bo, je bolj ali manj že kristalno jasno.

Marca poroča, da Barcelona Joaa Felixa ne namerava odkupiti, vendar pa si po drugi strani želi, da bi v klubu ostal še eno leto kot posojen igralec. Barcelona je pripravljena plačati posojnino in nase prevzeti njegovo plačo, trenutno pa še ni znano, kako takšen scenarij diši Atleticu – Madridčanom bi vsekakor ustrezalo, da bi Joao Felix v Barceloni igral čim več in čim dlje, saj je to trenutno edina možnost, da zanj iztrži čim višjo odškodnino.

Joao Felix je v letošnji sezoni v vseh tekmovanjih dosegel osem zadetkov, navkljub nekaj odličnim predstavam in prebliskom pa se je ponavlja zgodba, ki postaja zaščitni znak njegove kariere – pomanjkanje kontinuitete.

V Barceloni so nakup Joaa Felixa poleg zgoraj navedenih razlogov odpisali tudi zaradi dejstva, da so na levi strani napada že precej dobro zasedeni – na tem položaju igra Ferran Torres, poleti se v klubu po vsej verjetnosti vrača Ansu Fati, poleg tega pa bi na tem položaju lahko igral tudi novinec Vitor Roque.