Jovićeva posoja v Nemčijo je prelaganje težave, s katero se Zidane ne želi več ukvarjati

Luka Jović je na lastni koži spoznal, kako je, če te za velik denar in za najtežjo stvar v nogometu (zabijanje golov) kupi Real Madrid. Nenehne kritike in nesposobnost prilagoditve so ga odgnale v Nemčijo.

Miran Zore
14. januar 2021, 11:33

Foto: Getty Images

Zinedine Zidane je videl dovolj. Problematični napadalec Luka Jović se poslavlja od Madrida in z upanjem na "ponovno rojstvo" vrača v Eintracht FrankfurtReal Madrid ima na voljo boljše napadalce, predvsem Karima Benzemaja, nima pa več volje za ukvarjanje z igralcem, ki ima fokus povsem drugje in ki redno privablja negativno publiciteto. Jović je imel v zadnjem letu precej težav, tudi z disciplino, a glavnina očitkov, ki letijo nanj, se skriva v bistvu vsega - v njegovem nogometu. Jović, kot je že pred časom poudaril nekdanji napadalec in direktor Reala Predrag Mijatović, za Real Madrid ni pripravljen.

Zidane z njegovim odhodom ne bo izgubil nič bistvenega, bo pa pridobil nekaj več miru in se izognil nenehnim vprašanjem novinarjev. 

Jović je v Realu že leto in pol, pokazati pa nima kaj prida veliko. Eden najdražjih nakupov Reala v zadnjih letih (60 milijonov evrov) je postal eden največjih kiksov kluba, ki je v zadnjih dveh letih s kupovanjem mlajših igralcev (Rodrygo, Vinicius, Militao, Reinier) spremenili svojo politiko kadrovanja. Ne gre za to, da se Jović ni trudil, a tudi sam je pred meseci dejal, da ne ve točno, zakaj mu ne gre: "Iskreno, s sezono nisem zadovoljen, vsaj zaenkrat ne. Vem, da zmorem več. Včasih na YouTubu gledam posnetke iz lanske sezone in se sprašujem, kaj se je zgodilo z menoj."

Jović je v letošnji sezoni še brez gola, odigral pa je pet tekem. Skupno je v Realu dosegel le dva gola v letu in pol. 

Zinedine Zidane je iz njega skušal ustvariti dopolnitev oziroma zamenjavo za Benzemaja, dobil pa igralca, ki je zdaj nižje rangiran kot nekoč že odpisani Mariano Diaz. Francoz mu zdaj sporoča, da se mora še marsičesa naučiti: "Jović je napadalec za zabijanje golov, zato smo ga tudi pripeljali. Ko je prišel, je bil star 21 let. Še vedno je mlad. Še naprej računamo nanj, vendar ni imel sreče. Imel je težave s prilagoditvijo in poškodbami. To ni lahko. Še marsičesa se mora naučiti, a verjamem vanj."

Eintracht Frankfurt je zdaj drugačen kot je bil v Jovićevih časih. To ni več ekipa, ki ima v napadu Anteja Rebića in Sebastiena Hellerja. Prvi je v Milanu, drugi pa v Ajaxu. Zdaj je tam "glavni" Andre Silva, tretji strelec Bundeslige in najboljši igralec Eintrachta. Ujeti tempo za 27 golov iz najboljše sezone v karieri (2018/2019) bo zato zelo težko. Jović bo v Nemčiji najprej iskal konsolidacijo in minutažo, vendar se mora zavedati, da časa ne bo prav veliko. Prihaja na polletno posojo in to kot fomiran igralec, ki je veliko dolžen. Prihaja v znano okolje, pravzaprav na "svoj teren". Če tukaj ne bo uspel zabijati golov, se mu ne piše prav nič dobrega. 

A to bo v vsakem primeru le začasna rešitev. Eintracht si Jovića ne bo more privoščiti. Njegovih 10 milijonov evrov letne plače je preveliko breme tudi za mnoge velike klube, sploh v teh časih. Ker pa Jović pogodbe z Realom (do 2025) verjetno ne bo pripravljen predčasno razdreti, gre pričakovati, da bo prav ta pogodba determinirala njegovo kariero. Polletna posoja v Bundesligo ne more pretirano veliko spremeniti (odkup ni možen, v Realu bo še naprej številka ena v napadu Benzema). Jović v reprezentanci sicer dokazuje, da ni za odpis, zdaj pa bo to moral (znova) dokazovati iz tedna v teden. Naslednje mesece v Eintrachu, (vsaj) na pripravah za novo pa spet v Madridu. Nato pa ...