Kaj bo prinesel torek? Klub Mihe Zajca grozi z izstopom iz turške lige, temu so naklonjeni tudi pokrovitelji

V torek se bo odvila izredna skupščina Fenerbahčeja, kjer bo med drugim govora tudi o ideja, da turški velikan izstopi iz turškega prvenstva. Ideja odmeva, nekaj variant v drugih državah je odprtih, a realnost realizacije je pod vprašajem.

Uredništvo
29. marec 2024

Fenerbahče grozi z izstopom iz turške lige. (Foto: pigac.si)

Pred začetkom zadnjega reprezentančnega premora je turški velikan Fenerbahče gostoval pri Trabzonsporju in slavil pomembno zmago s 3:2. A tekmo so zaznamovali številni incidenti in napadi na gostujoče nogometaše, kar je s seboj prineslo številne posledicein težave.

Zavoljo dogajanje na obračunu se je na zeljniku Fenerbahčeja rodila deja, da klub izstopi iz turškega prvenstva in začne z igranjem v domačem prvenstvu katere od ostalih evropskih držav. Če bi se klub odločil za radikalno potezo, ima vseeno precej preglavic z iskanjem novega doma.

Najboljše lige v Evropi so skorajda misija nemogoče. V Španiji lahko igrajo samo klubi iz Španije in Andore, v Franciji imajo klubi status neprofitnih organizacij, Nemčija in Italija pa imata zelo podoben sistem in vsak, ki bi se odločil za igranje tam, bi moral začeti v najnižji ligi.

Dve varianti sta za klub slovenskega nogometaša Mihe Zajca vseeno lahko zanimivi, to sta Belgija in Nizozemska. V omenjeni prvenstvi se klubi v teoriji lažje priključijo, a imajo vseeno nekaj pogojev, ki bi jih morali sprejeti.

No, vseeno ta scenarij ni najbolj verjeten, saj ne gre pričakovati, da se bo Fenerbahče odločil za tako radikalno potezo. Kljub temu je zanimivo, da so to idejo podprli pokrovitelji kluba, ki so v tem primeru obljubili še izdatnejšo finančno podporo klubu.

 

Standings provided by Sofascore