Kaj bo stuhala FIFA? To so tri ideje, kako naj bi potekal SP z 48 ekipami, na mizi je predlog o dveh 'malih' prvenstvih hkrati!

Direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger je predstavil tri zamisli, kako naj bi potekalo svetovno prvenstvo z 48 nastopajočimi ekipami.

Uredništvo
5. december 2022

Arsene Wenger (Foto: Getty Images)

Svetovno prvenstvo leta 2026 bodo prvič doslej gostile tri države (ZDA, Mehika in Kanada), prvič doslej pa bo na svetovnem prvenstvu nastopalo kar 48 ekip oziroma kar 16 več kot doslej. Če se zdi, da je v trenutnem formatu ritem tekem izredno intenziven in povprečni ljubitelj nogometa težko dohaja vse dogodke, bo leta 2026 prvenstvo še precej bolj intenzivno, saj bo namesto obstoječih 64 tekem skupaj odigranih kar 80 tekem.

Poraja se veliko vprašanje: kako bo FIFA organizirala tako množično prvenstvo?

Direktor FIFA za razvoj nogometa Arsene Wenger je razkril, da FIFA premleva tri različne scenarije in da dokončno odločitev  še ni sprejeta."Še vedno se nismo odločili, a razmišljamo o tem, kaj bi bilo najbolje. Ali bo to prvenstvo s 16 skupinami s po tremi reprezentancami, 12 skupin s po štirimi ekipami ali pa bomo celo izvedli dva ločena turnirja s 24 reprezentancami, v katerem bi se oba zmagovalca pomerila v velikem finalu in odločala o tem, kdo bo svetovni prvak. Odločitev bo sprejeta v naslednjem letu," je povedal Wenger.

Leta 2026 se bo izločilna faza začela s šestnajstino finala, v tem primeru pa sta v igri dva scenarija: če bodo ekipe razdeljene v 16 skupin, bo izpadla le vsaka zadnje uvrščena ekipa v skupini, v kolikor bodo ekipe razdeljene v 12 skupin pa bodo napredovale vse prvo in drugo uvrščene ekipe v skupinah ter osem najboljših tretje uvrščenih ekip.