Kaj počne svetovni prvak iz leta 1998? Prva devetica tedanje francoske ekipe že 17 let prodaja bazene

Francoska reprezentanca je leta 1998 naslov svetovnega prvaka osvojila z napadalcem, ki je izkoristil primanjkljaj kakovostnih devetic in igral pomembno vlogo ob boku Zinedina Zidana in Thierryja Henryja.

Uredništvo
27. september 2023

Stephan Guivarc'h (Foto: //)

Ko pomislimo na francosko reprezentanco iz leta 1998, se prikradejo na plan imena kot so Zinedine Zidane, Thierry Henry, Youri Djorkaeff, Didier Deschamps, Fabian Barthez, Lilian Thuram, Emmanuel Petit in še marsikdo drug, večina pa bi pri naštevanju članov zlate francoske generacije spregledala igralca, ki je v tedanji francoski zasedbi igral na položaju v konici napada.

Selektor Aimee Jacquet je tedaj najbolj zaupal Stephanu Guivarc'hu, golgeterju, ki je tresel mreže v majicah Guingampa, Auxerra in Rennes in čigar renome je bil tedaj povsem neprimerljiv z zgoraj naštetimi imeni.

Guivarc'h je začel tudi finalno tekmo proti Braziliji, na podlagi mundiala pa mu je uspel prestop v Newcastle United, pri katerem še danes velja za simbol prestopne brce v prazno, saj je skupaj  za srake zbral vsega štiri nastope.

Kakor je bil Guivarc'h 'neopazen' kot nogometaš, je tudi dandanes njegovo življenje povsem drugačno od večine zgoraj naštetih imen. Po upokojitvi leta 2002 je povsem izginil iz nogometnega radarja, v intervjuju za RMC pa je razkril, kaj je počel zadnjih 17 let. Njegovo življenje je za nekoga, ki je bil nekoč svetovni prvak, neverjetno 'normalno'.

"Že 17 let sem v poslu z bazeni. Podjetje vodi moj prijatelj, ki mi je po koncu kariere dejal, da razmišlja o bazenskem oddelku in da išče prodajnega predstavnika. Ker sem bil tedaj brezposeln, sem sprejel ponudbo in 17 let kasneje še vedno delam pri njemu."

"Živim zelo uravnoteženo življenje. Nimam potrebe nastopati pred kamerami in mikrofoni. Čez dan potujem naokrog in zvečer se vračam domov," je povedal Guivarc'h.