Kdo je ostal pred vrati Eura? Za prvega strelca lige ni prostora, 'izpadlo' je še nekaj velikih imen slovenske lige

Z današnjim seznamom Matjaža Keka so se dokončno zaprla vrata nastopu na evropsko prvenstvo za nekatere igralce, ki so potihem pričakovali selektorjev klic.

Uredništvo
21. maj 2024

Aljoša Matko (Foto: pigac.si)

Na dan, kot je današnji, so v nogometu vsi selektorji, saj je danes padla odločitev, kateri slovenski nogometaši lahko odidejo na evropsko prvenstvo, predvsem pa je padla odločitev, kateri igralci zagotovo ne bodo del prelomnih tednov zgodovine slovenskega nogometa.

Matjaž Kek je z večjim delom izbora težko presenetil, saj se postava slovenske reprezentance v zadnjem obdobju – kot je značilno za vse uspešne reprezentance – spreminja le v promilih, kljub temu pa je v širšem izboru 30 igralcev tudi nekaj takšnih, ki bodo zagotovo razočarani, ker so navkljub dobrim sezonam ostali pred vrati.

Selektor je pred vrati pustil prvega strelca slovenskega državnega prvenstva Aljošo Matka, ki je v majici Celja zabil 18 golov in osvojil naslov državnega prvaka. Matko je že padel v oči preteklosti, nato pa je sledila poškodba, ki je zanj konkretno pomenila predvsem izgubljeno priložnost, da se pobliže spozna s strokovnim štabom in ostalimi igralci.

Poleg Matka je pred vrati reprezentance ostal tudi eden najboljših branilcev slovenskega državnega prvenstva David Zec, ki je v preteklosti prav tako že pritegnil pozornost Matjaža Keka, enako pa velja tudi za enega najboljših igralcev Maribora v drugem delu sezone Jana Repasa, ki je z odličnimi igrami v slovenskem državnem prvenstvu prav tako 'izzival' selektorja.

Koga bi še lahko pogrešali na širšem seznamu slovenske reprezentance?

Omeniti velja Kenana Bajrića, ki je v letošnji sezoni s Slovanom iz Bratislave osvojil naslov slovaškega državnega prvaka in bil pri tem tudi sam izbran v najboljšo enajsterico sezone. Bajrić je predvsem plačal davek precej močne konkurence na položaju centralnega branilca, kar velja tudi za bočnega branilca Charleroija Žana Roglja, ki navkljub rednemu igranju v belgijskem prvenstvu – v letošnji sezoni je v prvi belgijski ligi zbral 25 nastopov – še ni prišel na reprezentančni radar.

Diskutirati bi se dalo tudi okoli izbora vratarjev, kjer sta se ob standardnih Janu Oblaku in Vidu Belcu na seznam prebila Matevž Vidovšek in Igor Vekić. Ažbe Jug je imel za seboj uspešno sezono v majici Maribora, v preteklosti pa se je –resda precej ponesrečeno – z reprezentanco spogledoval tudi Aljaž Ivačič, ki je po novem prvi vratar New England Revolutiona v ligi MLS.

Na širši seznam se nista prebila Domen Črnigoj, ki je bil dolgo standarden član izbrane vrste, ter Andres Vombergar, ki je v letošnji sezoni v ligi Združenihi arabskih emiratov dosegel 10 zadetkov. Omeniti velja še Martina Kramariča, za katerim je uspešna sezona v ruskem Sochiju, pri katerem je na 22 nastopih v ruskem prvenstvu dosegel pet zadetkov.