Kdo je zmagovalec in kdo osmoljenec? FIFA pravilnik je Borni Sosi preprečil menjavo reprezentance

Borni Sosi ni uspelo. Hrvat kljub lastni želji in tudi interesu nemške nogometne zveze ne bo mogel zaigrati za Nemčijo.

Uredništvo
11. maj 2021, 11:59

(Foto: Getty Images)

Novica je prišla nepričakovano, bila je udarna, za Hrvate boleča. Borna Sosa je bil ideja Nemške nogometne zveze (DFB) in tudi ena od rešitev za levi bok Elfa na prihajajočem evropskem prvenstvu. Direktor reprezentance Oliver Bierhoff je o tem govoril javno in brez zadržkov. Naklonjenost menjavi reprezentance je izrazil tudi Sosa.

Se je pa vmes "zgodil" pravilnik Mednarodne nogometne zveze (FIFA). V njem med drugim piše, da (po novem) igralec, ki je za mlado reprezentanco igral star 22 let, ne more menjati t.i. nogometnega državljanstva. Pravilo je novo, poroča Kicker. 

To pomeni, da je Sosa za Nemce, ki so iskali morebitne luknje v pravilih FIFA, izgubljen, kar je priznal tudi Bierhoff. 

"Borna Sosa ni zanimiv le zaradi tekem v letošnji sezoni, je igralec z velikim potencialom. Lahko smo si ga predstavljali v perspektivi reprezentance. To možnost smo v zadnjih dneh preučili, žal pa nismo dobili pozitivnega odgovora," je priznal direktor. 

Sosa, ki od leta 2018 igra za Stuttgart, tako tudi v nogometnem smislu ostaja Hrvat, četudi bo v kratkem dobil nemški potni list. Če bo kdaj zaigral za Hrvaško, pa je seveda vprašanje. 
 
adplus-dvertising