Kompany: Več tekem? Ni problema, ampak potem omejite število nastopov v sezoni za vse igralce

Cenjeni nekdanji branilec in trenutni trener Burnleya ima zanimiv pogled na dejstvo, da se na najvišjem nivoju vsako leto odigra več tekem.

Uredništvo
31. december 2023

V klubskem nogometu bo zaživelo novo uradno tekmovanje imenovano Intercontinental Cup. Praktično gre za nekakšnega duhovnega naslednika klubskega svetovnega prvenstva, ki sicer ne bo ukinjen, so ga pa doletele konkretne reforme. Ekipe na najvišjem nivoju bodo torej v prihodnje odigrale še več tekem, kar mnogim akterjem v svetovnem nogometu ni pretirano po godu.

Na tej točki se zdi, da se tudi nezanemarljiv delež navijačev po širnem svetu sprašuje, v čemu je sploh še smisel igrati toliko tekem na najvišjem nivoju. Nogometaši načeloma radi opravljajo svoj poklic in igrajo tekme kot po tekočem traku, težava pa tiči predvsem v tveganju poškodb. Napornejši ritem pomeni tudi manj časa za počitek in regeneracijo – posledično pa več poškodb.

Nedavno sta situacijo pokomentirala Unai Emery in Vincent Kompany, trenerja Aston Ville in Burnleya v angleški Premier League.

Emery meni, da je tekem oz. tekmovanj preveč in se sklicuje prav na poškodbe. Letos je veliko igralcev v elitnih tekmovanjih izpustilo kar nekaj tekem. Bržkone je imelo prste vmes tudi svetovno prvenstvo, ki se je odigralo v decembru leta 2022.

Kompany ima nekoliko drugačen pogled na dotično polemiko. Ne vidi težave v številu tekem, meni pa, da bi morali igralcem omejiti število nastopov.

“Še nedavno sem bil pri FIFPro oz. vodji Zveze nogometašev. Moje mnenje je, da število tekem ni težava, več predstav je dobra stvar za nogomet in nič nimam proti, če jih odigramo še več. Mislim pa, da bi bilo smiselno omejiti koliko nastopov lahko vsak nogometaš zbere v sezoni.”