Komu se pogodbe iztekajo? Presenečeni boste, na voljo so Messi, Alaba, Ramos, Aguero in drugi

Prvi januar je za nogometne klube in igralce težko pričakovan dan. Od danes naprej lahko igralci, ki se jim pogodbe iztečejo junija, že lahko vodijo pogovore z zainteresiranimi klubi.

Uredništvo
1. januar 2021, 1:18

Foto: Getty Images

Z današnjim dnem smo zakorakali v novo leto, ki bo za marsikaterega nogometaša morda prelomno. Leto 2021 dejansko zna biti leto velikih sprememb v nogometnem svetu. Posledice epidemije se že kažejo, zato med zimskim prestopnim rokom ne gre pričakovati rekordnih odškodnin, temveč predvsem "premikanje" igralcev po potrebi. 

Za prestop je že zdaj zainteresiranih veliko igralcev. Precej presenetljivo pa je takšnih igralcev kar nekaj z najvišje ravni. 

Prvi med najboljšimi je nedvomno Lionel Messi, ki je vodstvo Barcelone že pred tedni obvestil o svoji želji po spremembi kluba. Argentinec zaenkrat ostaja pri stališču, da bo odločitev o prihodnosti sprejel šele po koncu sezone, a dejstvo je, da od danes naprej lahko prosto vodi razgovore z zainteresiranimi klubi. 

To pa lahko počne tudi Bayernov branilec David Alaba, ki od Bavarcev že mesece zahteva preveč. Njegov zastopnik Pini Zahavi z evropskimi prvaki ne najde dogovora, tako da je odhod enega najboljših avstrijskih nogometašev zadnjih desetletij vse bolj verjeten. Manchester City se zdi najbolj "logična" opcija, Alaba pa je seveda kaliber igralca, ki bo zanimal verjetno vse največje evropske klube. 

Kaj bo storil Sergio Aguero, napadalec Manchester Cityja, prav tako ni znano. Argentinec zagotovo ima opcije, ima pa tudi odlično izhodišče za pogajanja s finančno dobro stoječim klubom. V podobni situaciji je vezist Liverpoola Georginio Wijnaldum, ki se spogleduje z Barcelono, hkrati pa še naprej daje upanje tudi Redsom. 

V Italiji bo prav tako napeto. Odlični in še vedno mladi vratar AC Milana Gianluigi Donnarumma po nasvetu agenta Mina Raiole še ni sprejel ponujenega s strani Rossonerov. Vodilna ekipa lige ni najbogatejša v Serie A ima konkurenco, v prvi vrsti v Juventusu. V Milanu imajo poleg Donnarumme "problem" še s Hakanom Calhanoglujem, ki naj bi za podpis nove pogodbe sicer bil zainteresiran, a tako kot vratar ni še ničesar podpisal. 

Zanimiv na trgu bo tudi Memhpis Depay, ki je Lyon zagotovo prerasel. Če ga bo v Barcelono pripeljal njegov rojak Ronald Koeman, bomo še videli, ni pa nemogoče, da se nekdanji nogometaš Manchester Uniteda vrne v Premier League

Seznam igralcev z iztekajočimi pogodbami je v resnici precej dolg. Na njem najdemo tudi Sergia Ramosa, Angela Di Mario, Juliana Draxlerja, Erica Garcio, Luko Modrića, Jeroma Boatenga in mnoge druge. 

Kaj pa Slovenci?
Reprezentančni branilec Miha Mevlja, sicer standarden v Sochiju, se lahko pogovarja z drugimi klubi. Prav tako Amedej Vetrih, ki igra za Gaziantep. Na voljo so tudi Erik Janža, Rok Kronaveter, Bojan Jokić, Enrik Ostrc in tako naprej.