Konec devetletnega mandata Davorja Šukerja: HNS ima novega predsednika

Davor Šuker je danes tudi uradno zapustil položaj predsednika hrvaške nogometne zveze (HNS), ki ga je opravljal dolgih devet let. Nasledil ga je Marijan Kustić.

Uredništvo
29. julij 2021, 1:48

Davor Šuker ni več predsednik HNS. (Foto: Getty Images)

V zagrebškem hotelu Westin je danes potekala skupščina Hrvaške nogometne zveze (HNS), po kateri je krovna nogometna organizacija na Hrvaškem dobila novega predsednika. Po devetih letih se od funkcije poslavlja nekdanji izvrstni napadalec Davor Šuker, ki ni vložil kandidature za vnovično izvolitev, saj ga ni predlagala nobena medobčinska nogometna baza. Vse baze so prvič doslej izrazile skupno podporo Marijanu Kustiću, dolgoletnemu uslužbencu HNS, ki je nazadnje opravljal vlogo izvršnega direktorja zveza in je bil v praksi že doslej prvi 'operativec' HNS.

Šukerja je na čelo HNS izstrelil nekdanji najmočnejši človek v hrvaškem nogometu Zdravko Mamić, ki se trenutno v Hercegovini skriva pred hrvaškimi pravosodnimi organi. Kustić je bil sicer nekdanji član hrvaškega sabora kot član stranke HDZ, bil pa je tudi tesen sodelavec trenutnega hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića v očasu parlamentarnih volitev.

"Svoj lik in delo sem 24 ur na dan in 365 dni v letu dajal hrvaškemu nogometu. S svojim znanjem sem želel iz HNS zgraditi najuspešnejšo športno organizacijo na Hrvaškem in uspešen brand in mislim, da sem pri tem uspel."


"Ponosen sem na srebro v Rusiji in vesel sem, ker sem bit kot igralec in predsednik zraven pri največjih uspehih v zgodovini hrvaškega nogometa. Reprezentanca se je pod mojim vodstvom uvrstila na vsa štiri velika tekmovanja, mlada reprezentanca je dosegla največji uspeh doslej, zgradili smo nova igrišča ter izboljšali status ženskega nogometa in futsala. Hrvaški smo pomagali po potresu, prebrodili smo pandemijo."


"Kot član UEFA sem poskrbel, da so se številni naši ljudje prebili v strukture te organizacije in še naprej bom vselej deloval v interesu hrvaškega nogometa. Hrvaškemu nogometu sem bil predan z vsem svojim bitjem. Kmalu se vidimo na tekmi proti Rusiji v Moskvi,"
je ob slovesu povedal Šuker.