Kot v filmih: Nemški trener je bil dvojni agent, Rusiji je pošiljal zaupne informacije tudi glede Ukrajine

Nemčijo je pretresla vohunska afera, v katero je vključen nekdanji nogometaš iz Bundeslige, ki je bil v zadnjih letih trener lokalnega kluba, ob tem pa je v Moskvo pošiljal strogo zaupne informacije!

Uredništvo
5. februar 2023, 10:45

Linke je bil osrednji branilec, ki je v nemškem nogometu zbral kar 494 nastopov. (Foto: Getty Images)

Domnevni ruski vohun v središču največjega evropskega obveščevalnega škandala v zadnjih desetletjih je bil prepoznan kot prostovoljni trener in nekdanji nogometaš Carsten Linke. Časnik Telegraph razkriva, da je 52-letni Linke domnevni dvojni agent nemške zunanje obveščevalne službe (BND), ki so ga decembra aretirali zaradi izdaje.  

Linke je bil vzhajajoča zvezda BND, nadzoroval je enote zadolžene za vohunjenje za tujo komunikacijo in notranjo varnost. Osumljen je posredovanja strogo zaupnih obveščevalnih skrivnosti naravnost v Moskvo. Nemški mediji dodajajo, da gre tudi informacije v zvezi z dogajanjem v Ukrajini. Aretacija je nemško agencijo spravila v zadrego in sprožila veliko vprašanj za zaveznike, ki si na vrhuncu vojne v Evropi izmenjujejo podatke.  

S pomočjo kurirja je Carsten Linke lansko jesen v Moskvo dvakrat posredoval strogo zaupne obveščevalne podatke.

V svojem domačem kraju Weilheim pa je bil angažiran član skupnosti. Deloval je v lokalnem klubu, kjer je treniral tudi več mladinskih ekip in vsakomur, ki ga je vprašal, povedal, da je vojak. Telegraph razkriva tudi to, da je Linke svojega ruskega zaveznika oz. kurirja spoznal na klubskem druženju, ko je prav Linke organiziral žar dogodek.  

Pri tem naj bi šlo za v Rusiji rojenega nemškega poslovneža, na tej točki poznanega le kot “Arthur E.”

Ta naj bi na potovanjih v Moskvo ruski agenciji FSB posredoval zaupne obveščevalne podatke o bojišču v Ukrajini. Domačini v mestu Weilheim so povedali, da je bil Linke v okolici znan po svoji predanosti klubu, pa tudi po tem, da je za več mesecev izginil. Kolegi trenerji pa so povedali, da je bil vselej kot "očetovska figura" vsem igralcem.

Linke je kot nogometaš kratek čas nastopal za Hannover v Bundesligi