Kriza močno načenja nogomet: Rast je zaustavljena, zdaj gre za preživetje

Ko se bo nogomet enkrat spet začel igrati, bo spet vse lepo, kot je bilo? Ne, ne bo. Nogomet bo doživel tektonske spremembe, investicije so se že zaustavile, v fokusu vseh je trenutno le preživetje.

Miran Zore
22. marec 2020, 10:37

Foto: pigac.si

Nogomet miruje. A ne povsem. Namesto igralcev, ki zdaj tako ali drugače vzdržujejo telesno pripravljenost in preganjajo dolgčas, se zdaj potijo ljudje na odgovornih pozicijah. Ljudje, ki vodijo nogometne zveze in klube. Kdaj se bo spet igral nogomet in kje vzeti denar za zagon nogometnega kolesja, sta ključni vprašanji, ki se zdita v trenutni resnosti situacije manj pomembni, vendar je z vsakim dnem karantene in izrednih razmer jasno, da se evropskemu nogometu obetajo velike spremembe

Risanje projekcij za naprej je nehvaležno početje, sploh, ker gre za unikatno situacijo, kakršne še nismo izkusili. A predsedniki in direktorji evropskih klubov v zadnjih dneh že opozarjajo, da so posledice neigranja nogometa že tukaj. Denarja ni (več). Na krizo, ki je zdaj že dejstvo in ne več le obet, se nogometni akterji odzivajo različno. Nekateri proaktivno, saj že znižujejo plače, krčijo kadre, odpuščajo zaposlene, drugi reakcijsko, praktično iz dneva v dan, odvisno od dnevnih izzivov, tretji pa (še) čakajo, vendar verjetno le do trenutka, ko bo treba dati marčevske plače. 

Odpirajo se mnoga vprašanja. Bodo igralci in trenerji razumeli situacijo in pristali na znižanje plač? Kaj bo z več desettisočimi delovnimi mesti? Kako bo s pogodbami, ki se iztečejo s koncem sezone? Kaj bo s posojami igralcev? Bodo klubi in zveze vseeno dobili TV denar? Bodo v lastne težave utopljeni sponzorji še našli denar za nogomet? Kaj bo s prestopnim rokom? Točnih odgovorov na ta in številna druga vprašanja v tem trenutku ne more dati nihče. Je pa verjetno bolj ali manj jasno, da se bodo prioritete v nogometu po tej krizi močno spremenile. Trgovanja bo zagotovo manj, investicije bodo skromnejše, več bo iskanja internih resursov in optimizacije poslovanja. 

Tisto, kar je v tem trenutku najbolj oprijemljivo, je konsenz na ravni Evropske nogometne zveze (UEFA) o končanju sezone. Če jo bo do poletja tako ali drugače mogoče zaključiti, jo bo nogomet še dobro odnesel. Postavljeni rok (30. junij) se sicer zdi v tem trenutku še oddaljen, vendar je v resnici iz dneva v dan bolj ogrožen. To je namreč izrazito optimističen "best case scenario", po katerem se bo čez nekaj tednov nogometno kolesje po Evropi spet zagnalo, že julija pa bomo spet lahko razmišljali o kolikor toliko "normalni" naslednji sezoni. Če se to ne bo zgodilo, bo nogomet na še večji izgubi in bo zanesljivo prešteval "mrtve". 

Nogomet je preživel vojne in preživel bo tudi to krizo. Tako ali drugače. Vprašanje je samo, koliko in kateri "deležniki" in akterji bodo preživeli skupaj z njim in kateri ne. Slovenskim, ki svoj obstoj bazirajo na sponzorstvu podjetij in prodaj igralcev (oba vira znata izdatno usahniti), se ne piše dobro. Sploh, če bo nogomet ostal prepuščen sam sebi. Njegov močan argument (zato morda le ne bo ostal sam) je organizacija atraktivnega in odmevnega evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let, ki bo zaradi prestavitve Eura 2020 v naslednje leto najverjetneje dobilo nov termin. Zaradi podrejenosti dve milijardi evrov vrednemu "velikemu Euru" zagotovo manj ugodnega od sprva predvidenega. 

Če pa se vsaj malce odmaknemo od materialnega, lahko to zares veliko krizo vidimo tudi kot priložnost. V prvi vrsti bi to morala biti priložnost za trenerje, ki so  po sili razmer vendarle dobili nekaj, česar niso nikoli imeli. To je čas. "Nizanje tekem, treningi, vsakodnevno ukvarjanje z igralci, to je preveč," poudarja eden najbolj plodnih avtorjev v nogometnem svetu Jonathan Wilson, ko razmišlja o intenzivnem trenerskem vsakdanu. Ob obilici dela in pritiskov je trenerjem težko iskati inovacije. Zdaj pa čas za iskanje inspiracije in razvoj "cepiva" proti recimo zmagovalnemu Kloppovemu "pressing nogometu" imajo. Čas so dobili tudi od pehanja za pogodbami in igranja prevelikega števila tekem utrujeni  igralci, ki lahko s prisilnim odklopom od nogometnih igrišč na novo zadihajo in morda v sebi najdejo prvinsko ljubezen do nogometne igre. Ko se bo enkrat spet začelo igrati, bo nogomet to prvinskost namreč še kako potreboval. 
 
loading...