Laporta zbira podporo za referendum, na katerem bodo člani odločali o posojilu, težkem 1.5 milijarde evrov

V Barceloni bodo 19. decembra izvedli spletni referendum, na katerem bo lahko več kot 100 tisoč članov odločalo o odobritvi posojila za začetek velikanskega projekta Espai Barca. Klub zanj potrebuje 1.5 milijarde evrov.

Uredništvo
1. december 2021, 2:43

V Barceloni trdijo, da je od projekta Espai Barca odvisna prihodnost kluba. (Foto: uradna spletna stran kluba)

V Barceloni je vse nared za izvedbo največjega referenduma v zgodovini kluba, in sicer bo več kot 100.000 članov kluba z volilno pravico 19. decembra na 'tele' referendumu odločalo o odobritvi najema kredita v višini 1.5 milijarde evrov, ki bi bil namenjen za začetek megalomanskega projekta Espai Barca.

Uprava kluba je že izbrala investicijsko banko Goldman Sachs, s katero je v preteklosti že sodelovala, kredit pa bi najela za dobo 35 let, pri čemer naj bi v prvih petih letih plačevala zgolj obresti.

V kolikor bodo člani kluba prižgali zeleno luč, se bodo prenovitvena dela začela že prihodnje leto, v klubu pa načrtujejo, da naj bi bila nov stadion in nov športni kompleks povsem nared do leta 2025. V tem času naj bi bila kapaciteta stadiona omejena, načrt pa je sledeč: Barcelona bi v prvem letu še igrala na Nou Campu z omejeno kapaciteto, nato bi se za dve leti preselila na drug stadion (najverjetneje na olimpijski Montjuic), v četrtem letu gradenj pa naj bi se vrnila Nou Camp, ki bi imel ponovno omejeno kapaciteto. Ko bo stadion zgrajen, bo na njem prostora za 105.000 gledalcev, kar je še sedem tisoč več kot doslej.

V klubu napovedujejo, da bo novi Nou Camp na letni ravni ustvaril kar 200 milijonov evrov dodatnih prihodkov, in sicer naj bi takšno rast ustvaril na račun organizacije dogodkov, vstopnic in restavracij, klubskega muzeja, 'hospitality' programa in sponzorstev, četrtino tega zneska pa naj prinesla prodaja imena stadiona. Poslovni direktor Barcelone Ferran Reverter celo načrtuje, da bo v naslednjih 30 letih Barcelona zgolj s prodajo imena stadiona in dvorane Palau Blagrana zaslužila najmanj 400 milijonov evrov, kar predstavlja več kot četrtino celotne vrednosti investicije.

Investicijska struktura je sledeča: prenova Nou Campa bo stala 900 milijonov evrov, nova dvorana Palau Blaugrana 420 milijonov evrov, stadion Estadi Johan Cruyff,  na katerem igra rezervne ekipa, bo stal 20 milijonov evrov, investicije v urbanizem 60 milijonov evrov, prenova klubske akademije pa 100 milijonov evrov.

'Faraonski' projekt, kakor so ga poimenovali španski mediji, bi seveda lahko padel tudi v vodo, v tem primeru pa bi se Reverterjevih besedah klub znašel v hudi zagati.

"Rdeča luč bi bila zelo, zelo slaba novica za klub. Morali bi povsem na novo premisliti kreditno in finančno strukturo, v vsakem primeru pa bi še vedno morali obnoviti stadion, saj je ta v zelo slabem stanju. Na tekmi proti Benfici so bili nekateri navijači sredi naliva. To je nesprejemljivo," je povedal Reverter.