Lastnik Leedsa je ogorčen: 'Project Big Picture' je bil sramoten

Načrt elite angleške Premier League, da bi bolj privatizirali prvenstvo in okrepila svoj položaj, je klavrno propadel. Zavrnili so ga celo navijači največji klubov, lastnik Leeds Uniteda pa ga je razglasil za sramotnega.

Uredništvo
17. oktober 2020, 2:05

Foto: Getty Images

Načrti elite Premier League, strnjeni v delovno ime 'Project Big Picture' (projekt širša slika – prev.), so propadli na celi črti. Obsodili so jih mediji, vodstvo Premier League in celo navijači največjih angleških klubov, ki so v skupinskem pismu načrt elite označili kot aroganten, prišlo pa je tudi do močnih razhajanj med lastniki prvoligaških klubov.

Lastnik Leeds Uniteda Andrea Radrizzani je načrte elite po prestrukturiranju prvenstva po nareku največjih klubov označil za sramotne.

"Iz več razlogov  mislim, da je bilo to dejanje zelo sramotno. Klubi so to želeli storiti skozi stranska vrata … Vrednost njihovih klubov je močno porasla, v številnih primerih celo za štirikrat ali petkrat več, kolikor so plačali zanje. To se je zgodilo zahvaljujoč izjemnemu delu vodstva Premier League in združenja klubov, ki je tesno sodelovalo,"
je v intervjuju za Times povedal Italijan.

Radrizzani meni, da bi klubi lahko načrte po kovanju višjih prihodkov predstavili drugače ter da bi se klubi lahko pogovorili o distribuciji prihodkov z naslova prodaje televizijskih pravic na mednarodnih trgih.

"Zakaj ne bi klubi imeli korist od svoje blagovne znamke pri mednarodni distribuciji pravic? Ni bilo potrebe, da bi na takšen način destabilizirali celotno prvenstvo. Angleška liga je fantastična, nepredvidljiva in zaradi vsega tega drugačna od katere koli drugi v Evropi. Vse to je rezultat dolgoletnega skupnega dela."