Liga prvakov pet mesecev kasneje: Prva favorita Bayern in City

Po petih mesecih prisilnega premora so se razmerja moči v ligi prvakov precej spremenila. Po mnenju mnogih izstopata dva kluba, v trenutnih razmerah pa o evropskem naslovu lahko sanjajo vsi.

Klemen Kos
7. avgust 2020, 12:44

Foto: Getty Images

Če bi sodili po utripu državnih prvenstev, evropska krona v sezoni 2019/20 ne bo imela takšnega prestiža in magnitude zmagoslavja kot v prejšnjih letih.  Glavni motiv državnih prvenstev je bil njihov uspešen zaključek, samo interpretiranje zmagovalcev in poražencev pa je že bolj drugorazredna tema, kar bo deloma veljalo tudi za ligo prvakov. Letošnji evropski prvak bo improviziran in relativiziran, vendar vse to ne spreminja neizpodbitnega dejstva – vse ekipe, ki so ostale v tekmovanju, bodo storile vse, da bi to tekmovanje osvojile. Za marsikatero od njih morebiti nikoli več ne bo tako preprosto kot letos.

V končnico kot favorita vstopata Bayern in Manchester City

Pred izbruhom pandemije bi težko dejali, da je bila v ligi prvakov katera ekipa izrazito favorizirana. Še največ možnosti so številni pripisovali Liverpoolu, ki pa je, po svoje tudi malo ironično, izpadel na zadnji dan tekem pred suspenzom tekmovanja Stavnice in javni utrip največ možnosti pripisujejo dvema kluboma – nemškemu prvaku Bayernu in angleškemu podprvaku Cityju. Prvi je z eno nogo in pol že v četrtfinalu, saj je na prvi tekmi Chelsea premagal kar s 3:0, v domačem prvenstvu je kazal odlično formo, imel pa je tudi več kot dovolj časa za optimalno pripravo, saj se je nemško prvenstvo končalo že pred šestimi tedni.

Manchester City v času 'restarta' igral odlično, med drugim razbil Liverpool s 4:0, zaradi širine svojega kadra in dobre forme pa se je četa Pepa Guardiole znašla v položaju, ko v ligi prvakov ni le izzivalec, temveč ekipa, ki jo marsikdo vidi na evropskem prestolu.

V 'El Clasico' verjamejo redki
Tradicionalna favorita za zmago v ligi prvakov, Real Madrid in Barcelona, v letošnji sezoni nista na ravni svojih izrazito visokih standardov. Boj za naslov španskega prvaka je dobil Real, a številni bi cinično dodali, da je bil to eden bolj jalovih dvobojev klubov, ki v letošnji sezoni tako rekoč v nobenem trenutku nista uspela nakazati na to, da bi kateri od njiju lahko zasedel evropski prestol. Madridčani so že tako v sila zahtevnem položaju, saj za napredovanje potrebujejo zmago z dvema goloma razlike proti Manchester Cityju, Barcelono pa je v zadnjem času pestilo toliko težav, da bi morebitni evropski naslov Kataloncev predstavljal že pravo presenečenje. Lionelu Messiju navljub.

Kje je PSG?
Ekipa Kyliana Mbappeja in Neymarja bi morala avtomatično soditi v krog velikih favoritov, saj jo na poti do morebitnega finala čakata Atalanta ter nato še zmagovalec obračuna med Atleticom in Leipzigom. Za PSG morda nikoli ne bo lažje osvojiti naslova ali se vsaj uvrstiti v finale, morebiti pa tudi nikoli težje – PSG je v zadnjih petih mesecih odigral le dve uradni tekmi v finalih obeh pokalov, ki nista mogli dati nikakršne orientacije o tem, kje je v kontekstu bitke za evropski naslov trenutno pariška četa. PSG je ekipa, pri kateri gre lahko liga prvakov v obe smeri – če bo uspešna, bo to samoumevno zaradi njene kakovosti, če ne, bo to samoumevno, ker je povsem izven tekmovalnega pogona. Če bi sodili po prvih tekmah najboljših evropskih ekip po večmesečnem premoru, je skoraj vsem skupna ugotovitev, da so delovale zelo zarjavelo

Največja slovenska žalost: liga prvakov brez Josipa Iličića
Slovenija  ima v četrtfinalu dva svoja predstavnika in dobre možnosti za prvi slovenski naslov v ligi prvakov doslej. Po finalnih porazih (Katanec, Zahović, Oblak) trenutno ligo prvakov napadata kar dva – Jan Oblak in Josip Iličić. Drugi žal le na papirju, saj  v letošnji sezoni z veliko verjetnostjo ne bo več zaigral, v vsakem primeru pa ne gre dvomiti v to, da bo Atalanta tudi brez njega požela veliko slovenskih simpatij, saj je bil prav Iličić eden glavnih razlogov, da je Atalanta še v 'bobnu'.

Pa Jan Oblak? Če smo se kaj naučili iz vsakoletnega spremljanja lige prvakov, drži pomembna modrost – nikoli ne odpiši Atletica. Z Oblakovega vidika je pot do finala povsem uresničljiva – v četrtfinalu bo Atletico favorit proti Leipzigu, ki je med premorom izgubil svojega najboljšega igralca, v primeru napredovanja bo zadnja prepreka pred finalom zmagovalec obračuna med Atalanto in PSG, ekipi manjšega evropskega pedigreja kot je Atletico. Na prvih dveh poteh do finala (2014 in 2016) je moral Atletico preskakovati veliko težje in v teoriji veliko manj premostljive ovire …