Lukaku: Superligo lahko zaustavite v enem dnevu, ne morete pa izslediti rasistov?

Zvezdnik Chelseaja Romelu Lukakuju se je zavzel za diskusijo med športnimi in lastniki socialnih omrežij in pozval k bolj odločni bitki zoper rasizem v nogometu.

Uredništvo
23. september 2021, 4:32

Romelu Lukaku se zavzema za bolj odločen boj proti rasizmu v nogometu. (Foto: /)

Romelu Lukaku je bil v svoji karieri večkrat tarča različnih rasističnih napadov, zato na podlagi lastnih neprijetnih izkušenj že dolgo opozarja, da gre za problem, ki je v nogometu zelo prisoten. V zadnjem času se je rasizem preselil predvsem na socialna omrežja, Lukaku  pa je v intervjuju za CNN predlagal javno diskusijo med igralci ter lastniki socialnih omrežij, ki po njegovem mnenju nosijo svoj del odgovornosti.

"Moram se boriti. Ne borim se le zase, borim se za mojega sina, za moje bodoče otroke, za mojega brata, za ostale otroke, za vsakogar. Kapetani ekip ter igralci z močnim karakterjem bi se morali sestati z izvršnimi direktorji omrežij kot so Instagram, zraven pa bi morali biti prisotni tudi angleška nogometna zveza in ostali akterji. Morali bi organizirati res velik sestanek na to temo," je predlagal Lukaku.

"Morali bi na mestu reševati težave in ne zgolj v prazno govoričiti o tem, kaj bi morali storiti. S tem ščitimo tudi mlade igralce, ki želijo postati profesionalni nogometaši."

"Evropsko superligo smo zaustavili v enem dnevu, ne moremo pa ustaviti rasizma oziroma slediti tistim, ki ga izvajajo. Kako je to mogoče?"
se sprašuje Lukaku.

Lukaku sicer podpira svojega soigralca Marcosa Alonsa, ki je pred dnevi sporočil, da pred pričetkom tekem ne bo več pokleknil, ker meni, da je gesta že zdavnaj izgubila pomen.

"Morali bi zavzeti bolj jasno stališče. Da, klečimo, vendar pa na koncu tekem vsi ploskajo … in včasih si po tekmi tarča novih žaljivk."