Manchester United v rdečih številkah: Za plače še noben angleški klub ni namenil več denarja

Finančni izkaz Manchester Uniteda za sezono 2021/22 ni dober. Klub je ustvaril veliko izgubo, močno se je povečal dolg, na drugi strani pa stroški za plače igralcev še nikoli niso bili višji.

Uredništvo
22. september 2022, 4:08

Old Trafford (Foto: Getty Images)

Vodstvo Manchester Uniteda je predstavilo rezultat poslovanja kluba v sezoni 2021/22, ki je bil negativen in zaskrbljujoč v tako rekoč vseh segmentih.

Rdeči vragi so sezono sklenili z izgubo v  višini 131.6 milijona evrov, kar je še več kot v letu 2021, ko so bili učinki pandemije koronavirusa bolj očitni.

Klubski prihodki so zrasli za 18 odstotkov in so znašali 665 milijonov evrov, vendar pa se je istočasno precej povečal tudi skupni dolg kluba, ki znaša 587 milijonov evrov. Dolg je glede na prejšnje leto zrasel za kar 22 odstotkov.

Morda je še najbolj zaskrbljujoč podatek, da je Manchester United navkljub rezultatsko neuspešnemu letu krepko povečal izdatke za plače igralcev, ki so najvišji v zgodovini kluba in obenem tudi najvišji v zgodovini Premier League.

Izdatki za plače igralcev namreč znašajo 437 milijonov evrov, kar je več od dosedanjega rekorderja Manchester Cityja, ki je za plače igralcev namenil 404 milijone evrov. Plače so glede na lani zrasle za skoraj 20 odstotkov oziroma za več kot 70 milijonov evrov.