Maradona se nikoli ni opravičil, žal v njem ni bilo športnega duha

Ob neštetih hvalospevih na račun Diega Maradona se je oglasil tudi legendarni angleški vratar Peter Shilton, ki se je prav zaradi Maradone znašel na napačni strani zgodovine.

Uredništvo
26. november 2020, 11:30

Foto: /

Ob smrti Diega Armanda Maradone dežujejo prikloni z vseh koncev sveta, ki opevajo Maradonino virtuoznost, oglasil pa se je tudi Maradonin tekmec, ki se je v napačnem času znašel na napačni strani zgodovine – pa čeprav je bil sam še najmanj kriv za to.

Gol Maradone s t.i. 'božjo roko' je usodno zaznamoval kariero legendarnega angleškega vratarja Petra Shiltona, ki tudi po smrti Maradoni ni mogel odpustiti za gol, ki ga v Angliji obravnavajo kot 'prevaro stoletja'.

"Moje življenje je bilo dolgo povezano z življenjem Diega Maradone in to ne na način, ki bi mi bil všeč. Žalosten sem, ker je umrl tako mlad. Nedvomno je bil največji nogometaš, proti kateremu sem kdajkoli igral in v teh trenutkih so tudi moje misli z njegovo družino,"
je v časniku Daily Mail zapisal Shilton, ki je profesionalni nogomet igral vse do 50. leta starosti.

Shilton se je nato dotaknil akcije, ki velja za eno najbolj nepozabnih v zgodovini svetovnih prvenstev.

"Nihče od naju ni mogel vedeti, kaj bo sledilo. Le kako bi lahko? Šla sva v dvoboj za visoko padajočo žogo, vendar je takoj uvidel, da je z glavo ne bo dosegel, zato jo je boksnil z roko. Jasno kršenje pravil. Prevara."

"Ko je tekel proslavit zadetek, se je dvakrat obrnil nazaj, saj je čakal na sodnikov žvižg. Vedel je, kaj je storil. Vsi so vedeli – le glavni sodnik in oba stranska ne."


"Vseeno mi je, kako gol interpretira ves svet, ta gol je tekmo odločil v prid Argentine. Kmalu zatem je dosegel briljanten gol, vendar pa smo bili še vedno v šoku zaradi vsega, kar se je zgodilo malo prej. Prvič na celi tekmi nismo bili dovolj pazljivi nanj in takoj je zadel. Bil je čudovit gol, vendar jaz ne dvomim – brez prvega gola tudi drugega ne bi bilo."

Shilton je priznal, da je bil razočaran nad tem, da se mu Maradona nikoli ni opravičil, prav tako pa še danes težko živi z dejstvom, da marsikje Maradonino prevaro povezujejo z njegovo genialnostjo.

"Ni mi všeč, da se nikoli ni opravičil. Nikoli nikjer ni priznal, da je goljufal in da bi se zato rad opravičil. Namesto tega je tudi sam ves čas uporabljal frazo 'božja roka'. To ni bilo prav. V sebi je imel veličino, žal pa ni imel športnega duha,
" je še zapisal Shilton.