Marcelino piše zgodovino: Prvi, ki je Barcelono porazil v dveh finalih zapovrstjo

Novi trener Athletica Marcelino Toral utrjuje sloves enega najbolj cenjenih trenerjev v Španiji. Njegov pohod do superpokalne lovorike bo v zgodovini Athletica zasedel posebno mesto.

Uredništvo
18. januar 2021, 9:21

Foto: /

Trener Athletica iz Bilbaa Marcelino Toral bi bil resen kandidat v  razpravah o tem, kateri trenerji niso deležni veljave, kakršno bi si zaslužili. Marcelino je pustil viden pečat na klopeh Villarreala in Valencie, v rekordnem hitrem času pa mu je to uspelo tudi na klopi Athletica, kluba, ki je v zadnjih desetletjih daleč stran od zmagovalnih odrov.

Marcelino je 4. januarja postal trener Athletica, le dva tedna dni kasneje pa je osvojil superpokalno lovoriko, ki ima za njegov klub veliko težo – to je bila prva lovorika Athletica po letu 2015, ko je prav tako osvojil superpokalni naslov, do letošnje pa je prebil tako, da je zaporedoma premagal oba titana španskega nogometa. V polfinalu je Athletic izločil Real iz Madrid, v sijajnem finalu pa je po podaljških premagal še Barcelono.

"Osvojiti lovoriko je zelo težko in Athleticu to pomeni ogromno. Začetni enajsterici Reala in Barcelone jasno nakazujeta na to, da tudi te dva kluba superpokalne lovorike nista dojemala kot drugorazredno lovoriko. Athletic je način življenje, Athletic je kultura,
" je po tekmi povedal Marcelino, in dodal.

"Ta ekipa je neverjetna. Znanje vpijajo kot spužve. Poslušajo in se učijo. Zaradi njih je moje delo zelo lahko. V Bilbau sem zelo kratek čas, vendar smo bili v teh dveh tednih zares neverjetno produktivni."


Marcelino je postal prvi trener, ki se bo lahko pohvalil s tem, da je kar dvakrat zapovrstjo v finalu premagal Barcelone. Pred dvema letoma je kot trener Valencie slavil v finalu španskega kraljevega pokala, včeraj pa je kot trener Athletica Barcelono premagal še v superpokalu.