Maribor in Olimpija sta do vratu v rdečem: Oba sta ustvarila več kot 3.5 milijona evrov izgube

Finančno stanje obeh največjihi slovenskih klubov je milo rečeno kritično. Maribor je v korona letu nakopal kar 3.6 milijona evrov poslovne izgube, Olimpija še za odtenek več.

Uredništvo
17. maj 2021, 5:03

Maribor je ustvaril poslovno izgubo v višini 3.6 milijona evrov. (Foto: pigac.si)

Finančno stanje klubov po vsej Evropi je zaradi korona sezone in izpada različnih tipov prihodkov alarmantno,  mračno leto pa se odraža tudi v blagajnah slovenskih klubov, ki so skoraj vsi po vrsti leto zaključevali z velikimi poslovnimi izgubami. Posebno kategorijo predstavljata oba največja slovenska kluba Maribor in Olimpija – prvi je leto 2020 zaključil s poslovno izgubo v višini 3.61 milijona evrov, Olimpija pa je isto obdobje sklenila z izgubo v višini 3.85 milijona evrov.

Na prihodkovni strani je bil Maribor precej uspešnejši, saj je ustvaril prihodke v višini 4.5 milijona evrov, Olimpija pa le dobra 2 milijona evrov. Na odhodkovni strani je Maribor pridelal 8.15 milijona evrov, Olimpija, ki je v prejšnjem letu korenito pocenila svoj ustroj, pa približno 5.75 milijona evrov.

V Mariboru so sporočili, da so v letu 2020 v obliki provizij pri prestopih igralcev agentom plačali 413.698 evrov, Olimpija pa 139 tisoč evrov – v primeru slednje gre za velik premik v pozitivno smer, saj so še lani v obliki provizij Ljubljančani plačali več kot 1.3 milijona evrov.

V letu 2020 so sicer še trije klubi izkazali višje prihodke kot Olimpija. Domžale so ustvarile prihodke v višini 4 milijonov evrov, Celje 3.25 milijona evrov, Mura pa 2.7 milijona evrov. Omenjeni trije klubi so leto 2020 sklenili s 'pozitivno ničlo', med ostalimi klubi pa izstopa Sežana, ki je ustvarila poslovno izgubo v višini 517 tisoč evrov.

 
adplus-dvertising