Maribor pred prelomnico: Kakšno bo mariborsko moštvo v sezoni 2021/22?

V Mariboru se poleti obetajo velike rošade. Kdo ostaja, kdo gre, kdo je naprodaj, kdo navkljub veljavni pogodbi v moštvu nima več prave prihodnosti?

Klemen Kos
10. maj 2021, 11:15

(Foto: pigac.si)

V taboru Maribora že dolgo ni skrivnost, da se v prihajajočem poletju obeta prava kadrovska revolucija, katere namen bo postaviti novo ogrodje in predvsem sestaviti moštvo, ki bo veliko bolj stremelo k razvoju kot doslej. Nekatere spremembe se že rišejo na obzorju, mi pa smo potegnili črto pod statuse vseh članov Maribora, ki so v letošnji sezoni v mariborskem moštvu igrali dovolj vidne vloge.

Kdo ostaja, kdo gre, kdo je naprodaj, kdo navkljub veljavni pogodbi v moštvu nima več prave prihodnosti?

VRATARJI

Ažbe Jug
Eden najbolj granitnih. Pogodbo ima veljavno do leta 2024, resnega izzivalca za mesto prvega vratarja nima in trenutno je položaj vratarja najbrž celo najmanjša skrb v celotnem mariborskem moštvu.

Jasmin Handanović

V letošnji sezoni član moštva, a bolj zaradi motivacijskih razlogov. Njegova igralska kariera je končana, najbrž pa bodo v Mariboru skušali poiskati način, kako ga drugače integrirati v klubski ustroj.

Kenan Pirić
Na izhodnih vratih tako rekoč od prvega dne letošnje sezone.

BRANILCI

Denis Klinar
Velika uganka. Pogodbe še ni podaljšal, kar daje slutiti, da njegov ostanek v Mariboru še zdaleč ni samoumeven. V letošnji sezoni sicer standarden in soliden, vseeno pa ne ravno nepogrešljiv. Podaljšanje pogodbe se zdi najbolj razumen scenarij z obeh zornih vidikov.

Martin Milec
Sezona je šla zaradi dopinške afere v 'franže', tudi na tekmah, na katerih je igral, pa bi od nekdanjega slovenskega reprezentanta pričakovali več. Dolžnik, vendar pa eden tistih, katerih mesto v sezoni 2021/22 ne bi smelo biti ogroženo.

Nemanja Mitrovič
Že v naprej Mitrovića lahko napovemo kot eno največjih okrepitev Maribora za naslednjo sezono. Njegova dolga odsotnost je eden glavnih razlogov, zakaj Maribor že celo večnost v obrambi ni bil tako labilen.

Luka Koblar
Njegova pogodba gre v iztek, zgolj štirje nastopi v letošnji sezoni pa sami po sebi dogovorijo, da v Mariboru zanj ni prihodnosti.

Luka Uskoković
V letošnji sezoni 'uskočil' zaradi poškodb, sicer pa velja za nekakšen sinonim obrobnega igralca, ki je pri 25 letih starosti in po petih letih v Mariboru za prvo ekipo zbral vsega 25 nastopov. Poletno čistko bo težko preživel, tudi njegova pogodba gre v iztek.

Špiro Peričić
Igralec, ki je zelo v zobeh mariborskih navijačev. Simon Rožman ga je dal na stranski tir in mu dal jasno sporočilo, naj si poišče nov klub. Ker ima še veljavno pogodbo, bo Maribor moral iznajti način, kako Dalmatinca, ki v Mariboru nikoli ni ponovil predstav iz Mure, razbremeniti s plačilnega seznama.

Ilija Martinović
Tako kot Peričić razočaranje in igralec, na katerem Maribor v prihodnji sezoni zagotovo ne bo gradil obrambne vrste. Pokazal premalo.

Ismael Guerrico
Ostanek ere Maura Camoranesija, ki je sam po sebi zgovoren primer nelogične in nekohezivne kadrovske politike v klubu.

Vid Koderman
V Maribor prihaja Gregor Sikošek, zato mladeniča čaka še veliko dokazovanja, vseeno pa velja za igralca, ki bo najbrž del mariborskega 'rosterja' za naslednjo sezono.

VEZISTI

Blaž Vrhovec
Prihod Simona Rožmana bi moral biti dobra novica za igralca, ki je nase prvič zares opozoril prav v Rožmanovem Celju. Najti 'celjskega Vrhovca' je ena od misij, ki Rožmana čaka v naslednji sezoni. Njegova pogodba je veljavna do leta 2022.

Aleks Pihler
Pihler je s svojim igralskim značajem uspel prepričati še vsakega trenerja Maribora, čeprav bi težko dejali, da je kdaj zares prepričal tudi javnost. Igralec, ki je postal kot nekakšen uslužbenec kluba, ki je pripravljen postoriti vse, kar se od njega zahteva – tudi igrati v osrčju obrambe ali na boku. Ima veljavno pogodbo, zato ne gre verjeti, da bi poleti lahko odšel.

Amir Dervišević

Največkrat odpisan igralec v zgodovini Maribora. Dervišević bi lahko diplomiral na temo takšnih ali drugačnih povratkov, trenutno pa je, kot že tolikokrat doslej, odpisan. Ima pa seveda veljavno pogodbo, zaradi katere njegov dokončen odpis še ni zajamčen.

Andrej Kotnik
Igralec, s katerim Maribor v resnici nima kaj početi. Bilo je veliko poizkusov reintegracije, a se nobeden ni prav posrečil. Ima odprta vrata za slovo.

Alexandru Cretu
Že nekdanji član Maribora. V Mariboru lahko najbolj obžalujejo le to, da za igralca, ki je imel venomer v mislih prestop v večji klub, niso unovčili, ko bi to lahko storili. Tako bo igralec, ki se je preko Maribora prebil v romunsko reprezentanco, klub zapustil zastonj.

Rok Kronaveter
Trenutno je v malce paradoksalnem položaju. Klub je z njim nedavno podaljšal pogodbo, na derbiju pa je že tretjo tekmo zapovrstjo v igro vstopil kot rezervist. Čas bo pokazal, ali ga želi Rožman tako le stimulirati, v vsakem primeru pa bi od Kronavetra v letošnji sezoni  pričakovali bistveno več.

Jan Repas
Verjetno eden od igralcev, okoli katerih se bo v prihodnji sezoni vrtela igra Maribora. Repas pri 24 letih še vedno ni postal več kot 'igralec s potencialom', vendarle pa trenutno v Mariboru kaj dosti izbire niti nimajo. Repas bo v prihodnji sezoni moral postati še bolj dominanten član moštva.

Rudi Vancaš Požeg
Preživlja težko obdobje. Prišel kot prvi igralec lige, trenutno pa je zgolj rezervist in eden največjih dolžnikov sezone. Če bi Maribor zanj prejel ponudbo – pogodbo ima veljavno do leta 2022 – verjetno ne bi kaj dosti okleval.

Gal Gorenak
Tako kod Koderman postal član prve ekipe, začasno z enajsterice izrinil bolj renomirane igralce, vseeno pa ga čaka še veliko dokazovanja. Prvi vtis ob prebijanju v prvo ekipo ni slab.

NAPADALCI

Marcos Tavares
Slabo načrtoval timing slovesa, saj je bil pretežen del sezone kot nekakšen spomenik znotraj mariborskega moštva. Tako kot v primeru Handanovića klub zanj najbrž išče novo vlogo v klubu, saj že njegova prisotnost sama po sebi predstavlja navdih mlajšim nogometašem.

Aljoša Matko
Igralec, ki ima najbrž najbolj dinamično tržno vrednost v moštvu. Mladost, gol na evropskem prvenstvu in 22 golov na 60 nastopih v slovenski ligi so dobri prodajni atributi, v kolikor bo ostal pa bi Rožman iz njega moral ustvariti napadalca, ki lahko  doseže med 15 in 20 zadetkov na sezono. Ko bo to dosegel, bo, vsaj kar se slovenskega prvenstva tiče, izdelan igralec.

Gregor Bajde
(Pre)dolga kariera v Mariboru se bliža koncu. Maribor na igralca, ki je v celotni sezoni dosegel vsega en zadetek, preprosto ne more računati več. Njegova pogodba je pred iztekom.

Felipe Santos
Domislica Zlatka Zahovića, ki nikoli ni delovala. Felipe Santos nikoli ni uspel dokazati, da je igralec za klub kova Maribora. Priložnosti, da bi dokazal nasprotno, sploh ni bilo malo.

Jan Mlakar
Najboljši strelec Maribora v letošnji sezoni, a vseeno dolžnik. Še dlje od prve ekipe Brightona, kot je bil ob prestopu v ta klub. Za Brighton v prihodnji sezoni ne bo igral, možnosti, da bi odigral še eno sezono v majici Maribora pa so prav tako zelo majhne.