Maribor se bo pritožil: Nismo videli nobenega dokaza, sodba je bila spisana na valovih populizma

NK Maribor se je odzval na kazen s strani NZS zaradi incidenta na gostovanju na Fazaneriji, kjer je bilo kar sedem oseb poškodovanih zaradi eksplozivnega telesa, ki je priletelo v domači tabor.

Uredništvo
26. februar 2024

Navijači NK Maribora (Foto: pigac.si)

NZS je NK Mariboru naložila kazen v obliki štirih domačih tekem brez domačih navijačev in globe v višini 25.000 evrov. Poleg tega je bila tekma Mura Maribor registrirana s 3:0 za domačo ekipo. Zdaj so se Mariborčani odzvali v uradnem zapisu za javnost. Večkratni slovenski prvaki se nameravajo pritožiti, proti Nogometni zvezi Slovenije pa so izstrelili kar nekaj puščic.

Mariborčane moti, da se na njihovem naslovu še ni znašlo dokazno gradivo, ki bi potrdilo, da je eksplozivno telo priletelo s strani gostujočih navijačev.

Odziv NK Maribor v celoti: 

"Čeprav sklepa o odgovornosti domačega kluba še ni, je v ponedeljkovem popoldnevu že bila izrečena kazen, ki je bila zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti, dne 18. 2. 2024, odmerjena NK Maribor. In to na tekmi, ki sta jo odigrala oba kluba, ob prisotnosti obeh navijaških skupin.

Pri odločitvi, ki smo jo prejeli, govorimo o precedenčnem primeru. V nobenem trenutku nismo dobili, niti videli video ali foto materiala, ki bi pomenil dokazno gradivo. Na podlagi domneve, da naj bi bilo odvrženo eksplozivno telo iz sektorja za gostujoče navijače, se je težko otresti občutkov, da je bila »sodba« spisana na valovih populizma in poskusu zadoščenja »zahtevam« javnosti.

Zoper odločbo je možna pritožba v roku treh dni od prejema le-te. NK Maribor se bo pritožil v postavljenem roku. Dokler odločitev ni dokončna, ne more stopiti v veljavo.

Ob tem velja spomniti, da je do 57. minute lep nogometni praznik v Murski Soboti prekinil neuravnovešen posameznik, ki je na tekmo prinesel in odvrgel t.i. topovski udar. En človek med tritisočstotimi. Vendar pa ne v tistem trenutku, ne v času do prekinitve tekme in tudi ne do danes nihče ne ve, kje se je ta posameznik v času odvijanja tekme nahajal. In kakšni so bili njegovi motivi. Možnosti je veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kot klub smo v izjavi za javnosti že ob zapuščanju Fazanerije obsodili objestno, nevarno dejanje. Obžalovali dogodek, predvsem pa spoznanje, da so poškodbe utrpeli tudi neposredni udeleženci na igrišču. Zato smo najbolj veseli, da so nogometaši Mure 170 ur po neprijetni izkušnji že igrali na naslednji prvenstveni tekmi njihovega moštva. In to od prve minute.

V NK Maribor že vrsto let dajemo največ pobud, aktivno sodelujemo v komisijah NZS, vzpodbujamo kvalitetne projekte in se trudimo, da bi bile tribune Ljudskega vrta in tudi Športnega parka v Novi Gorici čim bolj polne. Največ delamo z navijači. Bili smo prvi na ničkolikih področjih, ki so morda danes že samoumevne za profesionalne športne klube, ko smo jih uvajali, pa smo bili pionirji. Smo kdaj v kakšnem primeru naredili napako? Smo. Kot vsaka družbeno-odgovorna skupina, ki je aktivna pri svojih prizadevanjih na športnem, poslovnem ali kateremkoli področju. Včasih smo pri namenu bolj uspešni, včasih manj.

Ker pa dejanja v Murski Soboti ne moremo smatrati kot delovanje skupine, ampak zgolj posameznika, menimo, da je sklep o kaznovanju vseh gledalcev z zapiranjem Ljudskega vrta prestrog in nesprejemljiv. Pav tako kot spoznanje, da si je disciplinski sodnik vzel pravico poseči tudi v športni, tekmovalni del. Iz 0:2 v razplet s 3:0, ki neposredno vpliva na stanje lestvice. Pri vrhu in dnu. Po zadnji odločbi bi tako ob tekmi jesenskega dela z Rogaško in napovedanem razpletu nedokončanega dvoboja z Muro torej ostali že brez petih točk, ki bi si jih prislužili po prikazanem na igrišču, ali ob doslednem upoštevanju pravil.

NK Maribor si bo še vnaprej prizadeval za komunikacijo z navijači, to je naša naloga in edini način, da se stvari v družbi začnejo spreminjati. Vsaka dosedanja pobuda oz. aktivnost na različnih nivojih NK Maribor je bila izvršena z namenom, da se naredi najboljše za klub in slovenski nogomet. Mnogokrat smo bili kritizirani, velikokrat so se zadeve lomile na naših hrbtih, ker NK Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub, za razmišljanjem, podobnim ostalim. Na tak način nikoli ne bi mogli konkurečno igrati v Evropi in biti najboljši v Sloveniji. S čim pa se imamo primerjati slovenski klubi, na čelu z nami, z ostalimi iz naše bližnje ali daljnje soseščine? Preživeli bomo tudi to zadnjo obliko »šolanja« s strani krovne organizacije, tretjo v dobrega pol leta, vendar pa ne moremo mimo tega, da so določeni izseki predvidenega ukrepa popolnoma neprimerni.

Kljub dejstvu, da do danes ni znano, kdo je bila oseba, ki je uničila nogometni dogodek in povzročila toliko gorja obema kluboma, se je nekdo igral z ognjem. Podpiramo prizadevanja vseh institucij, da se neznani storilec identificira in kaznuje. Edino takšen izid incidenta bo bistveno pripomogel k bolj premišljenim dejanjem posameznikov v prihodnosti."