Mariborski napad z Janom Repasom dobiva novo dimenzijo

Jan Repas je povratnik v slovensko ligo, ki še ni rekel zadnje glede tujine. Ni še zamudil toliko, da bi ga pri 23 letih lahko odpisali. V Maribor prihaja kot okrepitev, ki bo pospešila napad.

Miran Zore
1. julij 2020, 1:14

Foto: uradna spletna stran kluba

Kapetan mladinske ekipe, prvak mnogih selekcij, biser 1. SNL in reprezentant. Vse to in še marsikaj drugega je bil samo nekaj let nazaj Jan Repas, najnovejša okrepitev Maribora za prihajajočo sezono. Repasu se je preboj zgodil hitro, morda prehitro. Ko je po povratni tekmi med Marseillom in Domžalami ostal v Franciji, star vsega 20 let, je začel povsem novo poglavje v svoji karieri. Minila so tri leta v Caenu, za katera bo igralec sicer lahko rekel, da so bila poučna, a so bila predvsem neuspešna. Povratek v Slovenijo je poizkus revitalizacije nekoč obetavne kariere.

Repas je star 23 let, tako da njegov vlak za uspešno kariero še ni odpeljal. Vrnil se je, da bi nadaljeval tam, kjer je končal leta 2017. V Mariboru bo v prvi vrsti skušal spet zagnati svoj igralski razvoj. V zadnjih treh letih je v igralskem smislu namreč opazno stagniral. Ker ni igral, ker ni uspel zrasti in si izboriti mesta v zahtevnejšem okolju, se okrepljen z izkušnjo tujine vrača skorajda na izhodiščno točko. Spet je na stopnji, ko se ne more zanašati na primaren igralni položaj za napadalcem in bo moral sprejeti tudi vlogo na krilu. To je v preteklosti že uspešno počel. 

Bo pa za nesojenega "slovenskega Gotzeja" vendarle drugače, kot je bilo v Domžalah, kjer je bil viden kot pomemben klubski projekt. Pritisk bo prisoten od prvega dne, pričakovanja bodo velika, z njimi bo rasla tudi odgovornost. Športni direktor Maribora Oliver Bogatinov je v občutljivem obdobju, ko skuša najti igralce za izgradnjo hitrejše, bolj dinamične ekipe zanj odločno zastavil svojo besedo. To bo za igralca hkrati velika priložnost, da recimo v slogu Jana Mlakarja dokaže, da kljub neuspehu na tujem še ni za odpis. Da še vedno lahko poseže visoko in se preko slovenske lige vrne nazaj v tujino. Prizma uspeha bo tokrat drugačna, ne bodo več zadostovali prebliski, kvaliteto bo moral kazati v kontinuiteti. Tudi skozi statistiko. 

Repasovo trenutno stanje oziroma vrednost je težko ovrednotiti. Trenutno vemo le to, da v francoski ligi ne more igrati, a to ne pomeni avtomatično, da bo v slovenski ligi dominanten. Zavestna odločitev za prekinitev donosne pogodbe in povratek na nižjo kakovostno raven pa vendarle dajeta občutek, da je Repas odločen spremeniti potek svoje kariere. To bo počel kot pomembna okrepitev Maribora, kot nekakšen "novi Hotić" in kot igralec, ki bo že v evropskih kvalifikacijah hitro spoznal, koliko je zamudil v letih, ko ni bil v rednem pogonu. 

Z njim se bo Maribor spremenil. Ofenzivni del mariborske ekipe z Repasom namreč dobiva drugačno, dodatno dimenzijo. Ob Rudiju Požegu Vancašu, ki zaseda levo krilo in nesporni "desetki" Roku Kronavetru, ki je tisti, ki "daje žogo", bo Repas verjetno začel na trenutno precej kritični desni strani. S svojo hitrostjo in dinamičnostjo bi nedvomno moral pospešiti ofenzivni del mariborskega moštva, ki mu zdaj pravzaprav manjka le še nov napadalec.