Mario Gomez je razkril, kako je legendarni Petr Čech "na psiho" odločil finale lige prvakov leta 2012

Nemški golgeter je svojo enajstmetrovko uspešno pretvoril v zadetek, toda na koncu je zmagal Chelsea. Velike zasluge za to je imel vratar Cech, ki je Gomeza navdušil tudi z besedami po zadnjem žvižgu.

Uredništvo
17. februar 2024

Petr Cech velja za enega od najboljših vratarjev v zgodovini nogometa. (Foto: Getty Images)

Se še spomnite? Veliki finale lige prvakov leta 2012. Favorizirani in zelo dobro naoljeni nemški stroj Bayern München se je pomeril zelo proti neprepričljivemu in hudo zdesetkanemu Chelseaju. Nemci so dominirali celih 90 minut in priložnosti nizali kot po tekočem traku, toda po rednem delu je bil rezultat 1:1 in Londončani so preživeli tudi dva podaljška, na koncu pa dramatično slavili po enajstmetrovkah.

Po izvajanju strelov z bele pike je Chelsea zmagal s 5:4. Enajstmetrovko je za Bayern izvedel tudi napadalec Mario Gomez in pri tem je bil uspešen.

“Cech je bil pošast. Postavil sem žogo na piko in se obrnil. Jasno mi je bilo, da bom močno meril v kot. Pri tem sem vedel, da moram udariti močno, da ne bo mogel obraniti. Toda potem sem dobil občutek, da se moram odločiti drugače, zato sem potem meril v desno stran in zadel. Najbolj nor del te zgodbe pa se je odvil kmalu po tekmi, ko sva se s Petrom Cechom srečala na pregledu...”

Toda morda ne bi meril v polno, če si v zadnjem trenutku ne bi premislil in streljal v desno stran. Sprva je želel streljati že v levi kot, potem pa je dobil občutek, da se mu to ne bo izšlo. Premislil si je, sprožil v drugo stran in zadel. Cech se je sicer vrgel v pravo smer, toda bil je za malo prekratek.

“Oba so testirali za prepovedane substance, zato sva sedela v isti sobi. Cech je bil skromen in tih, toda na neki točki se je vendarle obrnil k meni in me vprašal, kaj se je dogajalo z mojo enajstmetrovko. Bil sem začuden in ga vprašal, kaj točno misli s tem, on pa mi je odvrnil: Najprej si želel streljati v levo, potem si si premislil in me povsem zmedel! Jaz sem bil še bolj zmeden – kako je vedel?!”

“Takrat mi je postalo še bolj kristalno jasno, kako fantastičen vratar je bil Peter Cech. Brutalno je, kako je znal prebrati igralce nasprotnih ekip.”