Marko Tolić je priznal, da je bilo težko iti iz Dinama v Maribor: Nisem mogel verjeti, kam sem prišel in kako se igra, to je bil cirkus

Marko Tolić je Maribor ohranil v lepem spominu. Še danes trdi, da bi si težje zamislil boljšo sezono, čeprav je bil ob prihodu v Ljudski vrt skeptičen.

Uredništvo
20. december 2023

(Foto: pigac.si)

Nekdanji as Maribora Marko Tolić je trenutno član Slovana iz Bratislave. Slovaški prvaki so Hrvata pripeljali iz Dinama, na posojo z obveznim odkupom. Tolić, ki poleti ob povratku v Dinamo ni uspel priti do mesta v ekipi hrvaškega prvaka, je izkušnjo v Ljudskem vrtu ohranil v lepem spominu.

"Sezona v Mariboru? Če bi jo sam napovedoval, bi verjetno spremenil samo tisti zaključek, s tisto enajstmetrovko. Težko pa bi si vse skupaj zamislil bolje. Dvignil sem se v Mariboru, odlično sem se počutil. Maribor smo dvignili z zadnjega mesta, do konca smo bili v boju za Evropo. Igrali smo finale pokala. Srečo sem imel, da je bil trener Maribora Damir Krznar, ki me je poznal iz Dinama. Vedel je, kaj so moji minusi in kaj plusi, tako da sem redno igral. Bil sem sicer šokiran, da me je prav Krznar klical v Maribor," je v podcastu Inkubator povedal Tolić.

Priznal pa je, da prvi dnevi v Mariboru in slovenskem nogometu niso bili preprosti. Občutil je veliko razliko v primerjavi z Dinamom. 

"Ko sem prišel v klub, je bil to cirkus v primerjavi z Dinamom. Nisem mogel verjeti, kam sem prišel in kako se igra. Vsi so bili brez samozavesti, brez točk. Na začetku sem potreboval čas, da sem začel redno igrati, potem pa je šlo. Druga polsezona je bila dobra. Užival sem. Hvaležen sem strokovnemu štabu, Krznarju za priložnost. Naredili smo lepo stvar."

Primerjal je tudi hrvaško, slovaško in slovensko ligo ter ocenil, da je najslabša med njimi slovenska. "Slovenska liga ima največ majhnih klubov, ki pa v hrvaški in slovaški ligi ne bi bili konkurenčni," je dodal. 

V Dinamu Toliću po uspešni posoji v Mariboru, kjer je bil najboljši igralec, ni uspelo prodreti. 

"Potem pa, ko bi moral nazaj v Dinamo, se zgodi ... Ovira. Kot bi mi bog rekel, ne, zate je neka druga pot. Ne vem, zakaj. Potem pa se zgodi, da ekipo vodi trener, ki me je treniral v mladih letih, zagotovo bi bilo drugače, če bi bil že takrat trener. Upal sem do konca poletja, da bom dobil priložnost, da si priborim mesto. Prodali so me v Slovan."