Mesto na Neretvi slavi zgodovinski podvig: Velež je izločil AEK!

Velež iz Mostarja, kultni klub z bogato zgodovino iz jugoslovanskega nogometa in žalostno usodo po razpadu države, slavi največji podvig v zadnjih desetletjih.

Uredništvo
30. julij 2021, 10:10

Velež iz Mostarja je izločil močni grški AEK. (Foto: /)

Velež iz Mostarja je klub z bogato zgodovino, ki pa je v veliki obtičala v starih časih rajnke jugoslovanske lige. Tedaj je Velež trikrat osvojil drugo mesto in izstrelil nekatera velika imena jugoslovanskega nogometa kot denimo Dušana Bajevića, Blaža Sliškovića ali Vahida Halilhodžića, po razpadu države pa je hitro ugasnil in še pred dvema letoma nastopal v drugi bosanski ligi.

V minuli sezoni se je po dolgih 33 letih vrnil v evropska tekmovanja, kultni klub iz mesta na Neretvi pa je včeraj slavil sijajen podvig, saj je v drugem krogu kvalifikacij za uvrstitev v konferenčno ligo izločil močno favorizirani grški AEK.Prvi obračun v Mostarju se je končal z zmago Veleža z 2:1, na povratnem pa je Grkom podaljške v 98. minuti priigral Petros Mantalos. Po zmagi AEK z 1:0 so odločale enajstmetrovke, pri teh pa je ključno vlogo odigral vratar Veleža Slaviša Bogdanović, ki je ubranil kar tri strele igralcev AEK.

Mostar je po veličastnem napredovanju zajela silna evforija, ki je zajela tudi številne preostale dele Bosne in Hercegovine. Nogometaše Veleža je ob 3.00 ponoči ob povratku iz Aten pričakala velika množica navijačev, že prej pa je bilo na ulicah pravo praznovanje, o čemer se lahko prepričate tudi na zgornjih posnetkih.

Dandanes je v Mostarju zagotovo veliko gologlavih navijačev, saj so se številni včeraj po zmagi Veleža obrili do golega, to pa je postal kar nekakšen spontan trend, saj so v Mostarju pojavile neštete fotografije dokazov o tem, kako so navijači v vrstah čakali, da pridejo na vrsto za 'šišanje'.