Mineva 50 let od ikonične poteze Johana Cruyffa: Uporablja se še danes, posnetek iz leta 1974 pa je legendaren

'Cruyffov obrat' prav danes praznuje svojo 50. obletnico. Mojstrsko potezo je eden najbolj cenjenih igralcev in trenerjev vseh časov 'patentiral' na mundialu leta 1974.

Uredništvo
19. junij 2024

Johan Cruyff (Foto: Getty Images)

Točno 19. junija leta 1974 se je odvilo. Na sporedu je bila tekma Švedske in Nizozemske, tekla je 24. minuta in legendarni Johan Cruyff je presenetil svet. Eden najbolj ikoničnih igralcev vseh časov je mojstrsko sprejel žogo, potem pa je še bolj navdušil, ko je s prebrisanim obratom iz igre vrgel švedskega branilca in žogo podal v sredino.

Tako se je rodila poteza, ki še danes nosi ime 'Cruyffov obrat' in še vedno se redno vrti po televiziji ter kroži po širnem spletu v obliki posnetka.

Poteza je postala stalnica v nogometnem repertoarju mnogih 'fantazistov' oz. zvezdnikov, ki so bolj napadalno usmerjeni. Cruyff bržkone ni bil prvi nogometaš, ki bi jo kadarkoli uporabil. Glede tega imajo marsikaj za reči v 'zibeljski nogometa' Braziliji.

Trdili bodo, da je potezo izvedel že legendarni Pele v šestedesetih. Našli se bodo tudi drugi, ki si želijo lastiti to spretno in iznajdljivo potezo, toda širni svet jo je kolektivno ozavestil šele na svetovnem prvenstvu 1974, ko jo je izvedel vizionar Cruyff. Nizozemsko je takrat popeljal vse do finala mundiala, kjer je bila boljša Zahodna Nemčija, bilo je 2:1.

Trenutno poteka Euro 2024, Nizozemci so bili uspešni v prvem krogu skupinskega dela in porazili izbrano vrsto Poljske (2:1).