Minevata natanko dve leti od usodne Mandarićeve poteze: 'Olimpijo z zadovoljstvom predajam Adamu Deliusu, vsi bodo poplačani, le jaz ne'

Milan Mandarić je na današnji dan pred dvema letoma Olimpijo prodal Adamu Deliusu.

Uredništvo
19. oktober 2023

(Foto: Nogomania)

Na današnji dan pred dvema letoma je Milan Mandarić še zadnjič stopil pred novinarje in javnost kot prvi človek Olimpije. Kar nekaj let se je trudil in iskal kupca za Olimpijo, naposled ga je le našel. Izkazalo se je, da Adam Delius ni idealen kupec, saj je med njima hitro nastal spor zaradi kupnine in dolgov, pa vendar.

19. oktobra 2021 sta bila Milan Mandarić in Adam Delius dobre volje. V enem od ljubljanskih hotelov sta sklenjen posel "zapečatila" pred novinarji.

"Danes je dan, ko po petih letih in pol odhajam iz Olimpije. Predajam jo Adamu Deliusu. Z zadovoljstvom. Več kot eno leto smo se dogovarjali, bil je uporen. To je najboljša stvar za vse vpletene. Klub je prodan, dolgovi bodo poravnani, razen enemu upniku. Veliko uspeha želim Adamu, želim, da nadaljuje z delom in naredi korak naprej. Je ambiciozen, ima željo, upam, da ga boste sprejeli in podpirali," je takrat dejal Mandarić in tako formalno končal svoje ambiciozno in turbulentno vodenje Olimpije. Mandarić je z Olimpijo, ki je obratovala na za slovenske razmere resnično visokem proračunu, v vseh letih vodenja ustvaril minus in tega ni skrival. 

Delius, ki je nastopil skupaj z Igorjem Barišićem in Christianom Dollingerjem, pa je obljubil uspehe. 

"Moji cilji so enostavni. Samo en cilj je - biti prvak. Mednarodno tekmovanje je nujno, da se predstavimo v Evropi. Nogometni klub ni odvisen le od predsednika, ampak od ekipe. Razkrili bomo, kdo bo zasedel funkcije v klubu. Zame je pomembno, da vsi držimo skupaj in gremo skupaj po poti do uspeha. Veselimo se navijačev, nasprotnikov, upam, da bomo dosegli čim več zmag," je takrat dejal Delius.

V dveh letih se je v Olimpiji zgodilo marsikaj. Hitro je sicer odletel Mladen Rudonja, z njim tudi neuspešni trener Dino Skender. Pozneje je bil v čudnih okoliščinah, ki ne pritičejo igralski legendi s sosednje Hrvaške, odslovljen še Robert Prosinečki. Sekira je nato Deliusu padla v med z Albertom Riero, ki je osvojil dvojno krono in razvil mnoge perspektivne igralce. Tudi s Špancem je počilo. Joao Henriques je zdržal le nekaj mesecev, Olimpijo sicer pripeljal v konferenčno ligo, kjer pa bo na naslednjih tekmah in prav tako v prvenstvu ter pokalu Ljubljančane vodil novi trener Zoran Zeljković