Mirnes Šišić pojasnjuje: Zakaj je problem, če pravim, da slovenski nogomet vodijo nekompetentni?

Pogovarjali smo se z Mirnesom Šišićem, ki je izjemno kritičen do trenutnega stanja slovenskega nogometa in vzdušja, ki se je zaredilo v njem. Ustvarja se občutek, da izkušeni ljudje niso zaželeni.

Miran Zore
23. november 2020, 12:55

Foto: SPS

Pred dnevi je nekdanji slovenski reprezentant Mirnes Šišić grškim medijem, ki so ga klicali pred tekmo Grčija - Slovenija, na kratko orisal slovensko nogometno sliko. Težave, v katerih se utaplja slovenski nogomet, je Šišić označil kot posledico dejstva, da slovenski nogomet vodijo ljudje, ki o njem ne vedo veliko. Izjava, ki smo jo povzeli tudi na Nogomanii, je sicer zadnja leta v javnosti neprisotnemu Šišiću prinesla precej klicev in sporočil. 

Kaj je s to izjavo mislil? Na koga je ciljal?

Šišić je kritičen, a ni zlonameren. Je, kakršnega se spominjamo še iz njegovih igralskih časov, neposreden. Takšen je bil tudi v svojem odzivu, ko smo ga povprašali za dodatno argumentacijo

"Ne vem, v čem je problem, če sem to rekel javno? Stojim za tem. Mnogi mislijo, da sem ciljal na Aleksandra Čeferina, Radenka Mijatovića, reprezentanco. Ne gre za to. Mislil sem širše, na nogomet v celoti. Čeferin dobro dela, Mijatović tudi, v reprezentanci igrajo najboljši. Pravi problemi so nižje, v klubih. Tam se ustvarja 'material'. Preprosto nimamo več pravih igralcev v ozadju. Klube vodijo ljudje, ki niso primerni. Niso iz nogometa in nimajo prakse," je uvodoma dejal Šišić. 

Šišića močno boli dejstvo, da se sredstva, kakršna pač so na voljo v slovenskem nogometu (nekateri klubi imajo kljub vsem težavam še vedno solidne proračune), porabljajo nesmotrno. Dela se preslabo

"Naš nogomet ne napreduje. To se pozna v reprezentancah. Novih igralcev skorajda ni. Igramo pa v rangu s Kosovom, Belorusijo. Včasih smo igrali in premagovali Ruse, Slovake in tako naprej. Zakaj je zdaj problem, če to povem? V klubih nestrokovni in nekompetentni ljudje uničujejo podmladek. Klubi recimo imajo denar, nimajo pa kompetentnih ljudi. To, kar se dogaja, je kraja. Imamo precej bivših reprezentantov, izkušenih igralcev, ki nimajo mesta nikjer. Nikjer ne morejo delati."

Slovenski klubi so v rokah parcialnih interesov. Končna posledica je slab "proizvod".

"Slabo ligo imamo, še sam ne gledam več tekem. Igralci niso drzni, niso ambiciozni, niso dovolj veliki profesionalci. Ne 'trgajo'. Hvaležni bi morali biti, da igrajo nogomet, da imajo pogodbe. Vodijo jih neustrezni ljudje. Bom povedal primer. Celje. Nikoli več ne bodo prvaki. Imeli so Roberta Korena, dobro so delali. Dal je izkušnje, miselnost. Takšnega človeka rabi vsak klub. Zakaj ga ni več zraven? Kako v enem mesecu porušiti vse, kar si zgradil? Poglejte v Celje. To je primer slabega vodenja kluba."

Odsotnost dolgoročne strategije in ustreznih kompetenc slovenskemu nogometu dela nepopravljivo škodo.

"Težko se bomo pobrali iz tega stanja. Poglejmo v prakso. Menedžer v slovenski ligi težko kaj vidi. V klubih so preveliki interesi. Igralci so zlorabljeni za druge namene. Odpelje se jih v tujino, kjer takoj vidijo, da je že v drugi, tretji ligi profesionalizem na veliko višji ravni in ne morejo slediti. Takrat, ko je že prepozno, dojamejo, kje so. Ampak imamo bivše igralce in ljudi z izkušnjami iz mednarodnega nogometa. Zakaj jih ni zraven? Zakaj ne vodijo klubov? Preveč vedo in se nočejo podrejati privatnim interesom. Dokler se to ne bo spremenilo, se slovenski nogomet ne bo pobral."

Črnih pik ima slovenski nogomet seveda še precej več. Ena takšnih je bila mlada reprezentanca, v kateri je po letih govoric o neprimernem obnašanju bivšega selektorja Primoža Glihe šele po peticiji igralcev in zahtevi po menjavi prišlo do spremembe. 

"Ne vem, zakaj je bilo treba čakati dve leti? Na koncu so morali igralci storiti, kar so storili. In takšni mladi fantje so prenašali vse to? Problem bomo zaznali, ko bodo prišli v člansko selekcijo. V nogometu je profesionalizem pomemben. Če si trener ali selektor pa še bolj."

Šišić je posebej poudaril, da ne želi biti "negativec". A vseeno ne more biti tiho in gledati, kako se nekoč cenjene vrednote slovenskega nogometa razkrajajo. 

"Včasih je Slovenija pogumno igrala z vsakim nasprotnikom. Vedno za gol. To je bila ta mentaliteta. Imeli smo Korena, Novakovića, Handanovića. Vsi 'težki' profesionalci. Zdaj poslušam, da je v reprezentanci nastala klapa. Dokler je ne vidimo na igrišču, je nepomembna. Mi proti Grčiji, ki je v razsulu, nismo mogli nič. Če ne bi bilo Oblaka ... Imamo probleme in ne vidim, kako jih bomo razrešili z ljudmi, ki trenutno vodijo slovenski nogomet."