Monaco je spet ekipa prihodnosti

Po dveh zavoženih letih, ki so pod vprašaj postavile celotno filozofijo kluba, se Monaco vrača v starem sijaju. Niko Kovač je vzpostavil red, pod njegovim vodstvom pa Monaco izdeluje nove bodoče zvezde svetovnega nogometa.

Klemen Kos
4. maj 2021, 11:03

Prihod Nika Kovača na klop Monaca je bil popoln zadetek v polno. (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Monaco je minuli konec tedna doma izgubil proti Lyonu in najbrž usodno zaostal v napeti bitki za naslov prvaka, a to ne spreminja dejstva, da je klub iz kneževine po dveh neverjetno turobnih sezonah znova nazaj. Po nepozabnem naslovu v sezoni 2016/17 je sledilo drugo mesto, nato pa popoln sestop, bitka za obstanek in komaj verjetno sedemnajsto mesto. V lani predčasno prekinjeni sezoni je Monaco zasedel nič kaj veliko bolj navdušujoče deveto mesto in vnovič izostal od evropskega nogometa.

Delovalo ni prav nič. Ne poskus z legendarnim Thierryjem Henryjem, ne eksperiment z začasnim španskim selektorjem Robertom Morenom, ne povratek trenerja trofejne zasedbe Leonarda Jardima. Monaco se je na pravo pot vrnil šele, ko je športni direktor kluba Paul Mitchell prišel na nenavadno idejo – Nika Kovača.

Kako igra Monaco? Kot da ima vselej igralca več

Kovač je v kneževino prišel kot človek nemškega nogometa, ki s Francijo ni imel nikakršnih izkušenj, zato je bil njegov angažma milo rečeno presenetljiv. Čeprav ob prihodu ni govoril francosko, so Kovačeve vrline zelo hitro prišle do izraza, kar je dobro opisal Djibril Sidibe, eden redkih stičnih členov zasedbe iz sezone 2016/17 in danes.

"Deset mesecev res trdo delamo. Trener nas je povsem transformiral. Ko si v Monacu, imaš dolžnost, da stojiš na zmagovalnem odru. Na začetku sezone smo počeli napake, vendar pa smo sproti 'brainstormali' in iskali rešitve. Vedeli smo, da moramo v taktičnem, tehničnem in mentalnem smislu narediti več,"
je za L'Equipe povedal Sidibe.

"Ko danes analiziramo video posnetke naših iger, boste videli, kako šest naših igralcev skuša odvzeti žogo nasprotniku. Kot mravlje! Bilo je težko, a smo sprejeli trenerjevo idejo. Če bi vam pokazal GPS rezultate, bi bili šokirani. Kot da imamo vselej enega igralca več kot nasprotnik," je še dodal Sidibe, in tako kar sam najbolje povedal, kakšen pečat je na igralcih pustil nov trener.

Niko Kovač morda ni primeren trener za klube, v katerih mora biti trener tudi diplomat, vsekakor pa je kot naročen za klube v razvoju. Z njim se je začel vzpon Eintrachta in z njim se po dveh letih mrka nadaljuje razvoj Monaca, ki ostaja zvest svoji politiki novačenja in uveljavljanja mladih nogometašev.

Kovač je mojster retorike
Pred leti je bila ta filozofija morebiti celo preveč poudarjena in je bila že sama sebi namen, z nekaj modifikacijami in pomembnim vložkom izkušenejših igralcev (Ben Yedder, Volland, Jovetić …) pa je Kovač zložil in uglasbil ekipo, ki je v letu 2021 v Franciji celo boljša od Lilla in Paris Saint Germaina. Na 22 tekmah v letošnjem letu je Monaco zabeležil kar 18 zmag, dva remija in dva poraza.

"Niko je vodja. Zelo je močan, zelo karizmatičen z igralci. Morali bi videti, kako se igralci odzivajo na njegove besede. Paul (Mitchell – športni direktor Monaca, op.a) nas je prepričal, da on prava rešitev. Niko ima svoj stil. Goji zelo intenziven in napadalen nogomet. Ženejo ga rezultati, ne posest žoge,
" je povedal podpredsednik kluba Oleg Petrov, desna roka lastnika Dmitrija Rybalychenka.

Kakor je v sezoni 2016/17 Monaco očaral svet z neverjetnimi igrami in zakladnico talentov, Monaco v svoji biti ostaja enak klub. V omenjeni sezoni je Monaco navduševal s Benjaminom Mendyjem, Fabinhom, Tiemouejem Bakayokom, Bernardom Silvo, Thomasom Lemarjem in Kylianom Mbappejem, pri čemer nobeden od njih ni štel več kot 22 let. V večini primerov so omenjeni igralci zgradili impresivne kariere, Kovačev Monaco pa se prav tako lahko pohvali z vrsto nadvse zanimivih mladih nogometašev, katerim cena po letošnji sezoni že vrtoglavo raste v nebo.

Predstavljamo vam nekaj glavnih svežih obrazov novega Monaca in morebitnih zvezd prihodnosti:

Benoit Badiashile (20 let)

Eden najbolj nadarjenih mladih centralnih branilcev v Evropi. Zrasel v mladinskem pogonu kluba in se že pri 18 letih prebil do članske ekipe. Pri kar 194 centimetrih višine izredno dominanten, fizično močan in nepopustljiv branilec, ki za svoja leta kaže izjemno zrelost

Axel Disasi (23 let)
Partner Badiashileja v eni najbolj perspektivnih obrambnih navez v Franciji in širše. V Monaco je prišel po izjemni sezoni v Reimsu, ki je lani slovel kot najbolj granitna ekipa lige. Steber njene granitnosti je bil prav Disasi, ki je zelo nevaren tudi s prekinitev.

Aurelien Tchouameni (21 let)
Naslednik Tiemoueja Bakayoka. Prišel kot velik talent iz Bordeauxa, a njegovi začetki niso opravičevali investicije. V letošnji sezoni je dozorel in se razvil v naslednjega izvrstnega francoskega defenzivnega vezista, ki ga krasijo moč, vzdržljivost, upornost in tehnično znanje.

Youssouf Fofana (22 let)

Če je Tchoumeni naslednik Bakayoka, bi bil Fofana lahko nasledil Fabinha. Centralna srednja naveza Monaca kipi od potenciala, Fofana pa v njej igra nekoliko bolj prosto kot Tchoumeni in se razvija v perspektivnega 'box-to-box' vezista, ki bo postal kot suho zlato, ko bo svoji igri pripel še nekaj več zadetkov in asistenc.

Sofiane Diop (20 let)
Igralec, kateremu je Kovač morebiti celo rešil kariero. V Monaco je leta 2018 prišel kot veliki up Rennesa, vendar pa prejšnji trenerji v njem niso videli materiala za prvo ekipo in je zato prejšnjo sezono preživel na posoji v drugi ligi. Pod Kovačem je postal pomemben člen zasedbe, v letošnji sezoni pa je na svoj račun vpisal že sedem zadetkov. Če bi iskali primerjavo z ekipe iz sezone 2016/17, bi Diopa najlažje primerjali s Portugalcem Bernardom Silvo.

Liga prvakov je na dosegu roke
Monaco ima dobre možnosti, da se v prihodnji sezoni vrne v ligo prvakov, kamor glede na ves potencial in kakovost, ki ga kaže v letošnji sezoni, nedvomno sodi. Veliko bolj kot denimo Rennes in Marseille, ki sta v letošnji sezoni v ligi prvakov bolj škodila kot koristila ugledu francoskega nogometa v najboljšem tekmovanju na svetu.
 
adplus-dvertising