Mrzlica v Dortmundu: Debi najbolj opevanega 16-letnika vseh časov je pred vrati

V Nemčiji se ta konec tedna morda obeta zelo poseben krog, saj je vse nared za članski debi super nadarjenega napadalca Borussie iz Dortmunda Youssoufe Moukoka.

Uredništvo
20. november 2020, 10:10

Foto: uradna spletna stran kluba

V Nemčiji se trudijo pozabiti na debakel v Sevilli proti Španiji, zato se misli že počasi usmerjajo k nadaljevanju državnega prvenstva, v katerem se bo ta konec tedna morebiti pisala zgodovina. Vse je namreč nared za debi čudežnega dečka Borussie iz Dortmunda Youssoufe Moukoka, ki je danes dopolnil 16 let in s tem izpolnil starostni kriterij za nastop na tekmi elitne Bundeslige.

V Dortmundu so precej mrzlično čakali na ta trenutek, saj je mladenič, ki je pri 10 letih iz Kameruna preselil v Nemčijo, že zdavnaj prerasel vse mladinske selekcije v klubu. Moukoko je na 88 tekmah v mladinskih selekcijah Dortmunda zabil neverjetnih 141 zadetkov, še pred debijem v članskem nogometu pa je podpisal tudi sponzorsko pogodbo z ameriškim Nike in postal bržčas največja nogometna zvezda brez nastopa v članski konkurenci.Moukoko bi ta konec tedna lahko postal najmlajši igralec, ki bi kdajkoli nastopil na tekmi nemškega prvenstva, že v soboto pa bomo videli, če ga bo trener Dortmunda Lucien Favre vključil na seznam igralcev za nastop na tekmi proti Herthi. Moukoko bi lahko sredi prihodnjega tedna podrl še en rekord, saj bi na tekmi proti Club Bruggeju lahko postal  najmlajši igralec, ki je kdajkoli zaigral na tekmi lige prvakov.

"Moukoko je izreden talent, ki neverjetno hitro sprejema odločitve. Prepričan sem, da ima nogometno inteligenco, s katero zna poiskati prazen prostor. Mislim, da ga tudi izkušeni branilci ne bodo mogli tako zlahka razorožiti. Zanj bo pomembno , da se veliko giba in išče prazen prostor, saj se mora za zdaj še izogibati fizičnim dvobojem,"
je povedal selektor nemške reprezentance do 20 let Guido Streichsbier.

Vodja mladinskega pogona Dortmunda Lars Ricken, nekoč tudi sam 'čudežni deček', skuša omiliti pritisk.

"Ni potrebe po tem, da še dodatno obtežujemo breme na njegovem hrbtu. Doslej je v njegovi karieri sijalo le sonce. Ni imel veliko deževni dni, a tudi ti bodo prišli,"
  sporoča Ricken.

Nadarjeni Moukoko je sicer za komaj 16-letnega nogometaša preživel tudi bolj temne plati nogometa. Hitro so se pojavili pomisleki o njegovi dejanski starosti, saj so številni javno razglašali, da tako mlad igralec ne more biti tako dominanten v svoji starostni kategoriji, pred tedni pa so Nemčijo pretresli dogodki na tekmi U-19 selekcij Dortmunda in Schalkeja, na kateri je bil Moukoko tarča izredno nizkotnih rasističnih zmerljivk, na spletu pa so se pojavili posnetki, ki so pričali o tem, da so navijači Schalkeja Moukoko zaželeli, naj si 'zlomi vse kosti' in se 'uleže v svoj grob'.

"Počel bom to, kar počnem najraje. To je moja strast. To mi prinaša veselje. Lahko me sovražijo in ponižujejo, zaustavili pa me ne bodo nikoli,
" je tedaj na Instagramu zapisal Moukoko.